Тепер вже точно 100%: питання зі ЗНО й ДПА у 2022 році – закрите!

Відомо навіть, коли має відбутися незалежне оцінювання

Сьогодні нардепи нарешті проголосували за законопроєкт №7132, який передбачає одноразове скасування у поточному році ЗНО у своєму стандартному вигляді із заміною його на спрощений варіант. Про це повідомила секретарка Комітету ВР з питань освіти, науки та інновацій Наталія Піпа.

Тобто зовнішнє незалежне оцінювання вирішили замінити іншою моделлю вступу до вишів.

Народні обранці наголошують, що це вимушений виняток, а не правило.

«ЗНО 2022 - спрощене. Вступ в університети за спрощеною процедурою.

 

Консенсусне рішення підтримане всім парламентом. Рішення є вимушеним. Після гострих дискусій із врахуванням усіх обставин.

 

Можливі зміни у залежності від ситуації з фронтом», – наголошує Наталія Піпа.

Поки що планується, що випускники складатимуть мультипредметний онлайн-тест (українська мова, історія України, математика) у безпечних місцях. Розглядається, зокрема, можливість проведення тесту у посольствах та консульствах України за кордоном.

Планується, що ЗНО відбудеться у липні.

«Рішення не є остаточним. Можливі зміни. Тестування, як і завжди, буде проводити Український центр оцінювання якості освіти. МОН розробляє процедуру в деталях. Кабмін має затвердити», – підкреслює Наталія Піпа.

Крім того, законопроєктом передбачено, що у 2022 році прийом на навчання для здобуття ступеня молодшого бакалавра, бакалавра та магістра здійснюється в особливому порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки.

Поки Міносвіти ще не повідомляло, якою буде процедура вступу до вишів. Зараз там розробляють алгоритм для навчальних закладів щодо завершення навчального року в умовах воєнного стану та видачі свідоцтва про базову та повну загальну середню освіту випускникам 9 і 11 класів.

А як щодо ДПА у 2022 році?

Водночас Рада звільнила від ДПА учнів 11-го класу. Про це повідомила народна депутатка Юлія Гришина.

Тобто цьогорічні випускники звільняються від проходження державної підсумкової атестації.

Варто зазначити, що під час війни цивільна інфраструктура, особливо навчальні заклади, перебувають під особливою загрозою і це зайвий раз наражатиме молодь на небезпеку.

За даними МОН, з 24 лютого від бомбардувань та обстрілів вже постраждало понад пів тисячі (!) закладів освіти, 73 із яких - повністю зруйновані.

Джерело: osvita.ua / osvita.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень