Температурні коефіцієнти: за газ доведеться доплатити за кілька попередніх років

Облгази оприлюднили механізм стягнення коштів

Ми повідомляли, що верховний суд ухвалив рішення на користь облгазів та повернув температурні коефіцієнти. Це рішення оскарженню не підлягає.

Стандартними умовами для постачання газу в Україні вважаються температура повітря плюс 20 градусів та атмосферний тиск 760 мм ртутного стовпа.

 

Взимку під час морозів газ стискається, а  влітку навпаки - розширюється. Тож аби привести обсяг газу до стандартних умов, показники лічильника множать на відповідний коефіцієнт. Залежно від місяця коефіцієнт становить від 0,97 до 1,08. Найвищі коефіцієнти використовують зимою, а найменші - у найбільш спекотні місяці літа.

Однак з 1 січня 2021 року температурні коефіцієнти приведення обсягів спожитого газу до стандартних умов не нараховуються, оскільки після тривалих судів обсяги технологічних втрат газу враховані НКРЕКП в тарифі на доставку газу

У 2018 році Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, заборонила робити донарахування за коефіцієнтом побутових споживачів, заявивши, що температурна різниця вже врахована у тарифах.

Споживачі в судах опротестовували ці донарахування.

Утім, до судів пішли й газові компанії, і їм вдалося домогтися того, щоб доплату за температурні коефіцієнти повернули.

Тож тепер облгази мають право виставити рахунок відповідно до уже спожитого газу – за температурні коефіцієнти, адже за рішенням суду ці суму облгази недотримували.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень