Тарифи на електрику для населення таки піднімуть. Коли планує уряд та що з цього приводу вимагає МВФ

Кіловат по 5 чи навіть 7 гривень для населення може стати надто обтяжливим тягарем

Україна підписала Меморандум з МВФ про програму розширеного фінансування на 15,6 мільярда доларів. Аби отримати це фінансування Україна має дотримуватися 19 визначених пунктів. Серед них питання про підняття тарифів на світло для населення немає. Але є згадується про відновлення та посилення конкуренції на гуртовому та роздрібних ринках газу, що вимагатиме поступового підвищення тарифів на газ та на електроенергію для населення з паралельним наданням субсидій для домогосподарств.

Програма МВФ триватиме 4 роки, і у документах вона розділена на два етапи. Перший етап - воєнний, він триватиме 12-18 місяців; другий - після воєнний, який буде тривати до березня 2027 року. Тож публічно про підняття тарифів говоритимуть уже на другому етапі.

Але в уряді наразі обговорюють питання підняття тарифів на світло уже після завершення опалювального сезону.

Розглядаються варіанти підвищення тарифу з нинішніх 1,44-1,68 грн за кВт-год (в залежності від обсягів споживання) до 5,5 грн за кВт-год з адресним субсидуванням незахищених верств населення, або ж встановлення нових диверсифікованих тарифів, залежно від обсягу споживання. Впровадження нових, збільшених тарифів теж можуть розбити на кілька етапів.

Окрім того, підвищення тарифів на електроенергію для населення може бути розбите на кілька етапів, аби уникнути зростання соціального невдоволення на тлі економічної кризи.

Ринкова вартість електроенергії сьогодні становить близько 7 гривень за кіловат. Населення ж платить зараз 1,44 гривні за кіловат-годину (кВт-г ) при споживанні до 250 кіловатів та 1,68 гривні/кВт-г – якщо місячне споживання понад 250 кВт-г.

Вартість електроенергії для населення ділиться на шість складників:

  • вартість електрики як товару
  • тарифи на розподіл
  • передача електроенергії
  • диспетчеризацію
  • постачання електроенергії
  • ПДВ.

Різниця, але не вся, між пільговим тарифом та ринковою вартістю покривається коштом виторгу генерації – «Енергоатому» та «Укргідроенерго». Те що покривати немає звідки – складає 1,30 грн за кіловат, при реалізованому об’ємі йдеться про 33 млрд боргу.

Окрім того, сьогодні енергокомпаніям потрібне додаткові десятки мільярдів гривень на відновлення зруйнованих ракетними обстрілами енергоблоків та мережевої інфраструктури перед наступним опалювальним сезоном.

Якщо генерації не вдасться провести відновлення та ремонти, то у наступний опалювальний сезон ми увійдемо з можливістю виробляти 13 гігаватів з 18 ГВт необхідних, ще максимум 1-1,5 гігавата ми зможемо імпортувати з ЄС, а на решту потреби доведеться обмежувати споживачів як було взимку 2022/2023 рр, - кажу керівник одного з енергетичних підприємств.

Джерело: Цензор.нет

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень