Танк зі скверу на пивзаводі у м. Рівне та могилу Дундича таки перенесуть?

Тривалий час через це точились дискусії у кулуарах міської ради

Танк зі скверу на пивзаводі, а також погруддя Дундича з парку Шевченка у Рівному – зникнуть. Їх планують перенести на кладовище «Дубенське». Відповідні проєкти рішення виконкому оприлюднили на сайті Рівненської міської ради. Міському управлінню культури й туризму доручили звернутись за відповідними дозволами до органів у сфері охорони культурної спадщини. 

-  Керуючись законами України «Про місцеве самоврядування в Україні»,   «Про охорону культурної спадщини», «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», «Про поховання та похоронну справу», враховуючи звернення народних депутатів України, жителів міста Рівного, представників громадських організацій, рекомендації Українського інституту національної пам’яті, пропозиції Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини Управління культури і туризму Рівненської облдержадміністрації (від 15.07.2021 протокол №1) з метою збереження об’єктів культурної спадщини та впорядкування центральної частини міста,  виконавчий комітет Рівненської міської ради

 

1. Визнати доцільним перенесення пам’ятки історії місцевого значення - могили Михайла Богомолова та пам’ятника, встановленого на його могилі із скверу Українських добровольців на кладовище «Дубенське» у місті Рівному.

 

2. Управлінню культури і туризму (Наталія Лозовська) звернутись до органів у сфері охорони культурної спадщини щодо надання дозволу на перенесення вищевказаної пам’ятки відповідно до законодавства про охорону культурної спадщини.  

 

3. Контроль за виконанням рішення доручити заступнику міського голови Марині Кузмічовій.

Аналогічний проєкт рішення стосується могили Олеко Дундича. 

Проєкти рішення розглядатимуть на засіданні виконкому завтра, 22 лютого.

Зазначимо, що торік у відділ охорони історико-культурної спадщини  управління культури й туризму РОДА говорили про перенесення могил та пам’ятників Дундичу та Богомолову на «історично визначене місце». Тобто з самим фактом перепоховання погодились.

Втім, тоді відповідальні за це особи не могли визначитись – чи переносити могили на Дубенське кладовище, чи на Грабник.

Нагадаємо, згідно з законом могили й поховання декомунізації не підлягають. Втім питанням перенесення цих могил переймались небайдужі рівняни, які писали петиції міському голові. Перепоховання мають здійснювати коштом місцевого бюджету, щоправда, поки суми – не озвучували.

До слова, у листопаді 2019-му невідомі вчинили наругу над погруддям Олеко Дундича. Чи знайшли винних - досі невідомо. 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Сергій Шевчук

Сергій Шевчук

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень