Декомунізувати вул. Островського прагнуть полум'яні патріоти м. Рівне (ФОТО)

До речі, ви знали, що Островський народився на Рівненщині?

Мама Островського була чешкою -- з колоністів на Рівненщині

Відомий за радянських часів письменник Микола Островський помер у 1936 р. в Москві. Йому було 32.

12 років до того він важко хворів і пішов з життя – геть знерухомленим сліпцем.

Однак, народився цей непересічний чоловік на Рівненщині.

Микола Островський за якийсь короткий час до смерті в свої 32 роки

Як пише Вікіпедія:

Микола Островський народився у селі Вілія Острозького повіту Волинської губернії (нині Острозький район Рівненської області). Значну частину свого життя прожив в Україні (у своєму рідному селі, потім у містах ШепетівкаКиївБерездівському районіІзяславі).


Існує два Островських: Реальний і... Конкін

Реальний М. Островський з 20-ти років, фактично, був уже інвалідом – мав надзвичайно жорстоку форму поліартриту.

Ніде не воював, нічого поганого нікому не зробив, бо як слушно підкреслює «Радіо Свобода», коли закінчилася громадянська війна (у 1920-му), Островському, який народився у 1904-му, було лише ... 16 років.

Проте нам він відомий радше в образі хворобливого та харизматичного красеня  (у виконанні Конкіна) створеного видатним актором в однойменному серіалі на кіностудії ім. Довженка.

Володимир Конкін у ролі Павки Корчагіна: "Як гартувалася сталь"

Той серіал як і книжка розказує про героїчне будівництво вузькоколійки, яка начебто мала врятувати Київ, який, начебто, гостро потерпав у той період... без дров.

Історики доводять, що все це вигадка, але книга написана фактично сліпим інвалідом з Рівненщини стала дуже популярною за СРСР, а Конкін в образі Островського закохав у себе, напевно, кілька десятків мільйонів мешканок СРСР, серед яких із високою вірогідністю була й дівчина зі щирим українським прізвищем Ніцой, і не побоїмося того слова – комуністка Фаріон.

Нині ж у Рівному виникла гостра потреба позбутися вулиці Миколи Островського під тим гідним приводом, що він був теж – комуніст.  Ну, але не таким як Фаріон чи Ющенко. Ні, значно раніше..

Як повідомляється на сайті Міської Ради:

Микола Островський (1904-1936) – радянський військовий та партійний діяч, учасник встановлення радянської влади в Україні та боротьби з повстанським Рухом, служив у бригаді І.Котовського, 1-ій кінній армії, частинах особливого призначення Червоної армії, співробітник Ізяславської ЧК (1921), секретар райкому комсомолу в Берездові та Ізяславі, секретар окружного комсомолу в Шепетівці (1924), бригадний комісар Політуправління Червоної Армії (1936).

Островський у мундирі Комбрига, 1936 р.

До речі,  остання відзнака («комбриг») була для Островського практично посмертною. Точніше, він символічно отримав її, перебуваючи вже на смертному одрі. Але…

Як може людина з таким послужним списком бути представленою на мапі міста, де періодично живуть патріоти такого високого ґатунку, як не побоїмося цього слова – Соломія Бобровська?

 

Ніяк не може.

Прекрасне кіно української кіностудії ім. Довженка

ПРО УКРАЇНСЬКІСТЬ ОСТРОВСЬКОГО

Між тим, як виявляється, деякі дослідники не виключають, що Микола Островський не лише народився й провів дитинство неподалік Рівного, але й написав перший (чорновий варіант) своєї знаменитої книги про вузькоколійку саме – українською

Як стверджує Вікіпедія

Островський у 1930 р. розпочав працювати над книгою «Як гартувалася криця» з певними автобіографічними мотивами, текст якої записував за допомогою трафарету для сліпих або диктував.

 

Першу частину цього роману було надруковано в журналі «Молода гвардія» у 1932 р.; друга частина оприлюднена в тому ж журналі у 1934 р.

Микола Мащенко -- леґендарний режисер-постановник українського кіно та серіалу про Павку Корчагіна

В одній із публікацій зібраних на сайті м. Шепетівка читаємо:

Існує версія, що перший варіант «Як гартувалася сталь» було написано українською. Ось що згадував Юрій Смолич:

–​ Тепер усе це закреслено й забуто – як не було. «Як гартувалася сталь» в першій чернетці писано (коли Микола ще жив у Харкові) українською мовою.

Хоча діагнозом хвороби Островського є «прогресуючий анкілозуючий поліартрит, поступове окостеніння суглобів», існує припущення, що він страждав і помер від розсіяного склерозу

Так чи інакше, але ім’я Миколи  Островського вже от-от має зникнути з мапи м. Рівне.

Замість вулиці його імені, в Рівному доречно з'явиться вулиця Покровська.

Теперішня вул. Островського йде повз Трансформаторну будку ліворуч, ген до парку біля ПДМ і виходить знову на Кн. Володимира біля повороту до РДГУ

Очікується, що відповідне рішення незабаром ухвалять депутати.

Ну, і правильно

Декомунізований Островський

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Костя Культреґер

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень