«ТАК, СКІЛЬКИ!?»: Мандзяк звернувся до «підпищика», який не знає скільки йому пити води – на кілограм живого тіла (ФОТО)

Прагне його обійняти та приголубити

Віктор Мандзяк – доволі популярний блогер та натуропат, але, якщо ви про нього ще, раптом, не знаєте, то ми йдемо до вас із останнім блогом цього автора.

Подаємо далі без змін:

Скільки треба пити води?

Підпищик, тобі кажуть, що треба пити 2-3 літри води, що напої – то не вода, а їжа. Яку x#йню тобі тільки не говорять.

Хочеться притиснути тебе, підпищик, до грудей, приголубити і пожаліти. Бідний ти, тебе постійно вводять в оману...

Тіло середньостатистичного безшерстого примата містить в собі близько 42 літри води [1]. Але матінка природа не влила її в нас як в склянку, і ноги з тулубом до пупця не заповнені водою, а вище порожнеча. Коли ми лягаємо в ліжко, вода не вихлюпується нам з рота.

Ні, вода рівномірно розподілена і з розумом упакована в тілі.

 

28 літрів води є в клітинах організму. Хоч в нас тих клітин 30 трильйонів, вони не притуляються одна до одної щільно, між ними є простір, який теж заповнений водою, точніше 10,5 літрами води.

 

Останні 3,5 літра – це плазма крові.

Коли ви з'їдаєте яблуко на вечерю (о, Боже, як страшно!), глюкоза за допомогою води крові доставляється в міжклітинну воду мозку, а з неї потрапляє у воду клітини мозку нейрона.

А вуглекислий газ, який утворився як наслідок роботи нейрона, рухається у зворотному напрямку: з клітини в міжклітинний простір, потім в кров, а з нею до легень і назовні.

З цього видно, що вода нам життєво необхідна, без неї метаболізм був би неможливий, а без метаболізму Земля була б не надто привабливою локацією для позаземних туристів: ні тобі квіточки, ні кубіти, яка її нюхає, ні хлопа, який ту кобіту... цілує, а не те що ти подумав.

 

До чого ж ти вульгарний, підпищик!

Щоб не відкинути копита

Для того, щоб не відкинути копита, нам важливо, щоб кількість води в організмі залишалась незмінною, тобто коливалась в незначних проміжках. Але ми її постійно втрачаємо: пісяємо, пітніємо, дихаємо, а дехто ще й какає.

Відповідно, мусимо пити, щоб не висохнути як таранька. Знаю, вас турбує одне питання: СКІЛЬКИ?

Європейське агентство з безпеки харчових продуктів (EFSA) рекомендує споживати 2 літри води на добу для жінок і 2,5 літри для чоловіків [2]. Правда, дуже схоже до інстаграмних рекомендацій? Але, є але.

2 літри – це все Н2О, яке через дірку в обличчі потрапляє в організм: звичайна вода, солодкі газовані напої, компоти, соки, молоко борщі, яблука, грушки, хліб і навіть м'ясо (ще десь 300 мл води утворюється в результаті метаболізму).

 

Адже, мабуть, єдиний продукт, який не містить воду, це олія. Підміна понять, підпищик: «організм людини має отримувати 2 літри води» – не те саме, що «треба пити 2 літри води».

Якщо я скажу, що маю три пари взуття, ви ж не почуєте, що у Віті три пари калош? Взуття буває різне, як і вода в складі різних продуктів, а не тільки питної води, потрапляє в тіло.

Чи треба нам слухати EFSA, і вираховувати кожен грам води, отриманої з горіха і кавуна?

Звісно, ні. Адже норми УСЕРЕДНЕНІ. Хтось багато рухається - багато пітніє; інший живе за полярним кругом і з потом втрачає мало води. Хтось вживає багато солі чи білка. Це все впливає. Ба більше, день на день не приходиться: сьогодні сиджу в хаті, а завтра в мене тренування і сауна. Та й нема потреби рахувати спожиту вологу...

Так, ми постійно втрачаємо воду.

 

В результаті кров стає густішою, активуються спеціальні осморецептори судин і гукають до мозку: «Агов, керманичу! Бракує води в організмі!»

Мозок хутко утворює відчуття спраги і знижує виведення води з сечею [3]. Ми п'ємо і менше дзюримо, в результаті рівень води в організмі відновлюється. Тобто, кількість води в організмі регулюється САМА, без нашого контролю. Нам НЕ треба неврастенічно фіксувати, скільки ми випили, в цьому нема сенсу.

А зараз пряма цитата EFSA:

«Якщо вода є у вільному доступі, її споживання протягом тривалих періодів часу буде відповідати потребам у воді» [2].

 

Тобто, якщо ви не третю добу сунетесь пустелею без питва і їжі, ви ДОСТАТНЬО споживаєте води.

«Але все ж таки, Вітя, як зрозуміти, чи організм потребує води?» – дещо дратуючись, спитає читач.

Якщо сумніваєтесь, в тому, хочете ви пити чи ні, налийте в склянку воду і зробіть один ковток. Якщо вода вам смакує - продовжуйте пити; якщо не смакує - виплюньте на підлогу і займайтесь своїми справами.

І ніколи, чуєш, підпищик, НІКОЛИ не змушуй себе пити. Ти ж не змушуєш себе їсти чи займатись сексом, то чому потреба у волозі має задовольнятись в такий мазохістський спосіб?

Старші люди – виключення.

Оскільки в старості погіршується чутливість до сигналів організму, старшим людям варто слідкувати за гідратацією організму. Найлегше це зробити, фіксуючи колір і кількість сечі.

Якщо сеча дуже концентрована і її менше, ніж 30 мл в годину (знаю, міряти кількість сечі – дивна ідея), треба пити більше. Окрім того, нирки старших людей не можуть утворювати настільки концентровану сечу як в молодих людей.

Їхні нирки виводять продукти життєдіяльності з більшою кількістю води, що потребує відповідної компенсації у вигляді: рука – склянка води – рот.

Якщо ви йо#нулиcь головою об стіну, і намагаєтесь випити 35 мл/кг при своїй масі в 130 кг, будьте обачні.

Нирки не можуть вивести з організму більше літри води в годину [2].

Вливаючи в себе воду в ім'я здоров'я, особливо в короткий проміжок часу (коли день закінчується, а норми не закриті), ви можете нею отруїтись і в найгіршому випадку досягти контрпродуктивного результату - склеїти капці. Виглядає воно так: ви п'єте більше води, ніж втрачаєте.

Кров стає рідкою і вода за градієнтом концентрації дифундує в міжклітинний простір, а з нього – в клітини. Клітини стають великими, як кавуни. Привіт, набряк головного мозку.

Правда, щоб возз'єднатись з предками, треба добре постаратись, людина може випити 10 літрів води в день і умудритись вижити, але я би над собою такі сумнівні експерименти не проводив.

Отже, п'єм за бажанням.

Завжди ваш Віктор Мандзяк – той, що, незважаючи на усвідомлення обмеженості власних когнітивних здібностей, силкується пізнати цей світ.

Література:

  1. Physiology, Water Balance (Tobias, 2021)
  2. Scientific Opinion on Dietary Reference Values for water (EFSA Journal, 2010)
  3. Thirst and hydration: physiology and consequences of dysfunction (Thornton, 2010)

Моя сторінка в iнсті: https://www.instagram.com/viktor_mandziak/

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Максим Розенко

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень