«Так само, як вивчаємо патогенні віруси», - престижний університет висловив позицію щодо російської мови

Україні все одно знадобляться фахівці

У Київському національному університеті імені Т.Г. Шевченка закрили програми з вивчення російської, білоруської мов та фарсі.

Про це в інтервʼю Українським Новинам розповів ректор КНУ Володимир Бугров. Він підкреслив, що відповідне рішення було ухвалене ще минулого року.

Але це емоційний крок. Я абсолютно переконаний, що в школі вивчати російську мову та літературу не потрібно. Хіба що якісь зразки, можливо, в курсі світової літератури, для того, щоб можна було її ідентифікувати.

 

Як ми у нас на медичному відділенні чи на біологічному факультеті вивчаємо віруси, у тому числі патогенні, так само в університеті чи в декількох має вивчатися російська література, але під наглядом викладача-дослідника, який може пояснити, як від Достоєвського дійшли до Захара Прилєпіна, як від російських філософів «Срібної доби», які були гуманістами, дійшли до Дугіна з його людиноненависницькою ідеологією, — підкреслив Бугров.

Він наголосив, що у питанні мови має бути критичний аналіз. На думку ректора, перемога України у війні не означатиме зникнення росії. 

Володимир Бугров

В тому чи іншому вигляді росія, Білорусь існуватимуть, і ми повинні розуміти, як вибудовувати з ними стосунки. І, власне кажучи, ми повинні мати фахівців, — зазначив він.

Бугров навів приклад, коли у радянські часи у провідних американських і європейських університетах була дисципліна «совєтологія». Коли навчалися фахівці, які для військового та політичного керівництва досліджували і готували висновки.

Так само на сьогодні ми повинні формувати цю русистику спеціального ґатунку, тому що ми маємо розуміти, що може бути через 5 чи 10 років, хто там є лідерами, з ким далі працювати, — заявив він.

Необхідно активно працювати над переосмисленням та розвіюванням численних міфів, які потужно використовувались у так званих «славістичних студіях», – це те, чим займаються наші академічні фахівці. Крім того, ми поглиблено займаємося вивченням національної ідентичності України – фахово, доступно й аргументовано, — підсумував ректор.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень