Сторічні дерева Рівного (ФОТО)

Їхня історія — наша історія

У Рівному налічується декілька десятків дерев, які є фактично живими свідками історії. Їхнім порятунком опікуються активісти організації «Сад Історій», які нещодавно провели дослідження та навіть запросили до Рівного відомих біологів.

Останні займатимуться, зокрема, очищенням крон, обробкою кори та очищенням кореневої системи тощо.

Такі роботи недешеві, тож учасники ініціативи активно шукали фінансової підтримки.

Голова громадської організації «Рівне Разом» Віктор Шакирзян зголосився допомогти у цій справі в рамках власної екологічної програми.

Одні з перших дерев, які потрапляють під опіку ГО «Рівне Разом» - липа на перетині вулиць Драгоманова та 16 липня та старовинний в’яз у парку поруч з Палацом дітей та молоді.

Зауважимо, таких віковічних зелених красенів у місті ще близько сімдесяти.

- Ми зголосилися допомогти нашим колегам з громадського сектору у реалізації проєкту з порятунку віковічних дерев, адже ця акція поєднує відразу дві стратегічні для нас цілі.

 

З одного боку, збереження таких дерев — це питання екології й комфорту міського середовища. З іншого — наша з вами історія, адже ці дерева були тут задовго до нас, і по суті самі є частиною історії.

 

Для прикладу, мені важко уявити пейзаж вулиці 16-го Липня без старовинної липи поруч з історичною будівлею колишнього флігеля палацу князів Любомирських на розі з вулицею Драгоманова.

 

Ця будівля свого часу чи не єдина пережила велику пожежу у центральній частині міста і зберегла архітектуру старого міста. Липа ця росте тут споконвіку, і якщо ми можемо максимально зберегти автентичний пейзаж, ми зобов'язані це зробити.

Сам парк, за словами Віктора Шакирзяна, потребує негайної ревіталізації.

Вже відомо, що проєкт реалізовуватиметься спільно з «Садом історій у Рівному».

Її координаторка Оксана Майборода пояснює, що йдеться не лише про екологію, а й про історичну спадщину:

– Дерева без перебільшення можна називати «легенями міста», адже саме вони очищують повітря та знижують рівень шуму.

 

Якщо говорити про вікові дерева, то це не тільки екологічна цінність, а й історична. Саме тому ми запропонували провести у нашому місті лікування вікових дерев.

 

Цей проєкт ми подали на конкурс від ГО «Рівне Разом» і тепер, завдяки фінансовій підтримці Віктора Шакирзяна, ми розпочнемо його реалізацію.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень