Стипендія у розмірі мінімальної зарплати: хто зможе отримувати?

Верховна Рада підтримала реформу фінансування вищої освіти у першому читанні 

Як розповів народний депутат «Слуги Народу», голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак, прийнятий законопроєкт змінює всю систему державного замовлення. Важливо, що кількість грошей на підготовку фахівців не змінюється.

Однак держава буде замовляти ті професії, в яких вона або платить повністю заробітну плату, наприклад, учителі, медики, або є монополістом у наданні робочих місць, наприклад, «Укрзалізниця», атомна енергетика тощо.

 

А також спеціальності, що потрібні для національної безпеки та оборони, або дефіцитні напрямки, як, приміром, специфічні інженерні спеціальності, українознавство...

Тобто держзамовлення переорієнтується на потреби держави, - запевняє Бабак.

Таким чином, буде зменшено держзамовлення на тих фахівців, яких зараз на ринку праці занадто багато.

Голова комітету навів на приклад ситуацію із держзамовленням учителів:

Наприклад, ми замовляємо щороку близько 12,5 тис. учителів за держзамовленням, проте до професії доходять лише 18-19% із них. Це трагедія, бо держава витрачає шалені гроші на підготовку в таких масштабах.

 

Тому ми хочемо дати гарантоване робоче місце після закінчення ЗВО тим дітям, які навчатимуться на держзамовленні.

 

Важливо, щоб уже після другого курсу студенти розуміли, що вони продовжують навчатися на бюджеті, держава їм дає стипендію в розмірі мінімальної зарплати, щоб діти не думали про додатковий заробіток, а сконцентрувалися на професії», – наголосив народний депутат.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень