Стародавні люди могли впадати в зимову сплячку, – вчені

Це їм допомогло пережити один із найсуворіших періодів в історії


Команда вчених помітила, що останки деяких людей, які жили півмільйона років тому, мають ознаки захворювань, пов'язаних з нестачею вітаміну D.

На думку археологів, це показує, що вони проводили багато часу без світла і впадали в сплячку в періоди сильних холодів. Мова йде про древніх людей виду Homo heidelbergensis.

Вчені проводили розкопки в іспанських печерах Сіма-де-лос-Уесос і знайшли близько 7500 кісток, що належали як мінімум 29 людям.

 

Аналіз знахідок показав, що у них були рахіт, ниркова остеодистрофія і ряд інших хвороб, пов'язаних з нестачею вітаміну D. Особливо яскраво виражено це було у підлітків. Це не характерно для древніх людей, зате часто зустрічається у тварин, які впадають в зимову сплячку.

Дослідники припустили, що Homo heidelbergensis взимку залишалися в печерах і не виходили звідти до весни.
[media=210868]
Свої висновки вчені підтверджують тим, що гейдельберзькі люди пережили один з найсуворіших льодовикових періодів в історії. Вони цілком могли адаптуватися до його умов і потім за звичкою впадати в сплячку щозими наступні 50 тисяч років.
[media=210867]
Однак деяких учених не переконали докази археологів. Вони впевнені, що в останках з Сіма-де-лос-Уесоса немає явних ознак рахіту, а у дефектів кісток можуть бути інші причини, які поки не відомі дослідникам.


Джерело:24 канал

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень