Стало відомо, хто ж вигадав перехід на літній та зимовий час

Цікаві факти про переведення годинників

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

В Україні, як і в багатьох країнах світу, двічі на рік стрілку годинника переводять то вперед, то назад, змінюючи час на «літній» або «зимовий». Основною причиною таких змін є тривалість світлового дня.

Мало хто знає, але вперше переводити годинники на літній час придумав видатний американський політик Бенджамін Франклін, коли він був на посаді американського посла.

Франклін був людиною ощадливою, тому намагався якомога менше використовувати свічок і якомога більше встигати робити, коли на вулиці ще світло. Він порахував, що 100 000 паризьких сімей випалюють приблизно 0,2 кг свічок на годину протягом семи годин на добу. Тож вигода від переведення годинників могла б становити 96 мільйонів ліврів.

Схожа ідея з'явилася у британця Вільяма Віллетта у 1905 році. Його підтримав і творець знаменитого Шерлока Голмса Артур Конан Дойл.

Щодо переходу на зимовий час, то тут оригінальністю у 1946 році відрізнилася тодішня Чехословаччина, яка вирішила зробити різницю між зимою і літом у дві години, а не в одну. Проте таке нововведення протрималося лише три місяці, до весни 1947 року.

Джерело: Апостроф

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень