Срібні пасма, або Чому волосся починає рано сивіти

І це зовсім не через стрес

Пігментні клітини (меланоцити), які насичують волосся кольором, знаходяться у волосяних фолікулах. Ці клітини відповідають за виробіток меланіну, який і надає волоссю кольору. З роками ці клітини поступово відмирають. А без пігменту нові пасма ростуть світлішими.

Спочатку вони бувають сірого кольору, після - сріблястого і в результаті дуже біліють. Як тільки фолікул перестає виробляти меланін, він не продукує кольорове волосся.

Сивина може з’являтися по-різному: голова сивіє повністю або частково, коли з'являються окремі білі волоски чи пасма. Також зустрічається осередкова сивина — на певній ділянці голови.

Чому ми рано сивіємо

Якщо сивина з'являється й справді рано – це викликає питання. Люди з сивиною нарікають на стрес. Він впливає на роботу як нервової, так і ендокринної систем, а отже, і на пігментний обмін.

Однак слід зважати й на генетику. Якщо у батьків (причому треба дивитися на кожного окремо) вже в 30 років була сивина, то ймовірність того, що ви зіткнетеся з такою проблемою в молодому віці, велика.

Крім цього, треба звернути увагу й на інші фактори:

  • залізодефіцитна анемія — через нестачу кисню тканинам, починаються проблеми живленням шкіри та цибулин волосся, що позначається на їхньому стані, погіршується ріст волосся та знижується інтенсивність їх забарвлення;
  • вітиліго — стан, у якому шкіра починає втрачати пігмент. Меланоцити під його впливом повністю руйнуються, волосся на цій ділянці знебарвлюється;
  • порушення роботи щитоподібної залози (гіпотиреоз, аутоімунний тиреоїдит) - ендокринні розлади безпосередньо впливають на пігментний обмін;
  • гастрит зі зниженою кислотністю;
  • атеросклероз.

 

Крім цього, волосся може рано сивіти через брак вітаміну В12 в організмі.

Сучасні дослідження показують, що у курців ймовірність посивіти до 30 років у 2,5 раза вища, ніж у тих, хто не курить. Куріння також здатне перетворити сріблясту сивину на негарну жовту.

Також серед причин ранньої сивини називають часті експерименти з волоссям — занадто активне та агресивне знебарвлення та їх фарбування, захоплення хімічними завивками. Завдати певної шкоди може і надлишок ультрафіолету.

Що точно не можна роботи:

Висмикувати сиве волосся. На зміну одному сивому волоску – прийдуть одразу декілька. Крім того, висмикування волосся може пошкодити фолікули, і вони перестануть рости зовсім.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень