Спостерігачі фіксують низьку явку на виборах (ОНОВЛЕНЕ)

Про порушення в ході голосування під час брифінгу повідомили представники КВУ

Низьку явку фіксують і у міській ТВК. Станом на 16-ту в Рівному проголосували лише третина виборців із понад 180 тисяч осіб. Якщо точно – 33%, тобто 60 671 особа. Нагадаємо, по області налічується понад 865 тисяч виборців. Ті, хто не встиг проголосувати, ще можуть це зробити після 20.00.

Між тим, представники РОГО «Комітет виборців України» продовжують комплексне спостереження за ходом дня голосування на чергових місцевих виборах у Рівненській області. Його результати презентовані під час денного брифінгу в медіа-центрі Рівненського агентства новин ERVE.UA.

За цей час спостерігачі РОГО КВУ виявили, що не на всіх дільницях розташування кабін та скриньок відповідає встановленим вимогам. Зокрема, такі випадки зафіксовані в таких ДВК: 560105 (смт. Гоща), 560967 (Рівне), 560504 (м. Костопіль), 560628 (с. Козин Радивилівського району), 560362 (с. Ільпінь Здолбунівського району), 560895 (Острог).


Виявлені факти невчасного початку голосування в ДВК 560895 (Острог), 560723 (смт. Клевань Рівненського району), 560506 (м. Костопіль), 560105 (смт. Гоща). На решті відвіданих представниками РОГО КВУ за цей час дільниць проблем з цим не було.


Почастішали випадки появи черг на дільницях. Така ситуація наразі зафіксована орієнтовно на половині з відвіданих представниками організації ДВК.

Випадки недотримання членами ДВК порядку організації голосування є поодинокими (560969, Рівне). В с. Немовичі Сарненського району спостерігачі Рівненського КВУ зафіксували кілька випадків одночасного голосування 2-3 виборців в одній кабінці. І такі ситуації є непоодинокими на Рівненщині, особливо в сільській місцевості.


На жаль, на більшості з відвіданих спостерігачами організації дільниць Рівненщини не створено належні умови для голосування людей з вадами зору (трафарети), інвалідів.


Масових випадків, коли виборці не знаходять себе у списках чи під неправильними іменами, виборчими адресами тощо, поки не зафіксовано. Але, наприклад, на виборчій дільниці 560018 рівнянка прийшла голосувати з новим паспортом, у якому вказано її нове прізвище. Вона отримала його нещодавно. Однак у списку виборців на дільниці жінка записана під старим прізвищем. Тому члени ДВК відмовилися видавати їй бюлетені.


А склалася така ситуація через те, що жінка отримала новий паспорт пізніше, ніж паспортний стіл передав дані про зміну прізвища до відділу Державного реєстру виборців. У цій ситуації органи влади діяли відповідно до встановлених у Законі про місцеві вибори строки. Тож через недосконалість виборчого законодавства виборець втратила можливість проголосувати на нинішніх місцевих виборах.


А в с. Гільча 2 Здолбунівського району на дільницю прийшла жінка з рішенням суду про включення її до списку виборців. Але оскільки з таким рішенням можна було звернутися до ДВК максимум до 24 жовтня, то члени комісії цілком правомірно їй відмовили. Адже жодних змін до списків виборців, окрім технічних помилок та описок, в день голосування вносити не можна.


Зафіксовані нечасті факти присутності в приміщеннях для голосування осіб, які не мають права бути присутніми: 560507 (м. Костопіль), 560576 (с. Верхів Острозького району), 560357 (смт. Мізоч Здолбунівського району).


Також зафіксовані факти масового голосування виборців за місцем перебування (більше 5%): 560798 (смт. Степань Сарненського району), 560910 (Рівне), 560230 (с. Сатиїв Дубенського району), 560526 (с. Новоселівка Млинівського району), 560369 (с. Глинськ Здолбунівського району), 560575 (с. Плоска Острозького району).


Наразі не виявлено проблем при організації голосування за місцем перебування. Порядок організації такого голосування дотримано всюди, де були спостерігачі Рівненського КВУ.


Інші цікаві факти та порушення
В с. Красносілля Володимирецького району на дільницях (зокрема, 560080) виборці отримують бюлетені з виборів до районної ради, в яких вказані прізвища не тих кандидатів, які балотуються в цьому окрузі. Наразі невідомо, хто саме припустився помилки: тервиборчком при поданні даних до друкарні чи друкарня, котра виготовляла ці бюлетені.


Однак вже зараз є підстави вважати, що всі бюлетені з виборів депутатів районної ради в цьому селі будуть недійсними.


ВД 560526 (с. Новоселівка Млинівського району). Спостерігач Рівненського КВУ зафіксовав спробу незаконної видачі бюлетенів. Члени ДВК надали бюлетень виборцю, в якого із собою не було паспорта громадянина України. Він навіть почав розписуватися за них у контрольних талонах.


Однак після зауваження спостерігача організації і наголошенні на необхідності дотримання чинного законодавства члени ДВК забрали у виборця бюлетені та відправили його за паспортом.


ВД 560532 (с. Кораблище Млинівського району). Жінка прийшла на дільницю і стала вимагати бюлетені для голосування за свого чоловіка, який перебуває в зоні АТО. Свою вимогу вона пояснила тим, що нібито в законі існує норма, яка їй це дозволяє. Однак члени ДВК цілком законно відмовили їй у видачі бюлетенів за чоловіка.


Нагадаємо, що виборець може отримати виборчі бюлетені лише особисто і лише за себе.


ВД 560895 (Острог). Спостерігач Рівненського КВУ зафіксував факти сімейного голосування і заповнення бюлетенів за інших осіб.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень