«Спилюйте пазурі і вперед до верстата»: українка відверто розповіла, з чим зіткнулася в Канаді

Жодних «яжемать» і «яжедівчинка»

Жінка з Херсону, що підписана як Mariya Wege  у групі для українців у Канаді у Facebook, відверто розповіла про свій іммігрантський досвід у цій заокеанській країні, виклавши його у 18 порад. Її допис отримав близько 100 поширень та сотні коментарів.

Текст Марії подаємо без змін:

Зрозуміло, що вихідні дані у всіх різні. Вік, наявність/відсутність дітей, грошова база, професія тощо. Але є декілька універсальних навичок, які допоможуть досягнути бажаного.

Отож, 18 порад щодо життя у Канаді від українки зі збереженням її стилю написання:

  • Насамперед - розберіться, що ви у цій вашій Канаді забули. Звичайно, цей пункт до вас не має стосунку, якщо у вас немає іншого виходу або ви не збираєтеся залишатися. Якщо вибір є, подумайте – навіщо сюди їхати? За грошима? Можливостями? Шукайте пригод на п'яту точку? Всі побігли, і я побіг?
  • Мова. Тут без компромісів. Адже ви не збираєтеся все життя працювати прибиральником і жити в українськомовному ком'юніті. Вчіть. Не хвилюйтеся щодо акценту.
    Сміливо будуйте граматичні конструкції, від яких Шекспір у труні танцює брейк-денс і додавайте «eh» наприкінці пропозиції – вас зрозуміють. Ви повинні знати інґліш настільки, щоб пояснити більш-менш абстрактну ідею. Відмінний спосіб вивчити розмовну мову - влаштуватися на роботу в якесь кафе, типу Tim Hortons. Там можна заробити легку стадію ожиріння для камуфляжу. Там же можна поспостерігати за місцевими та вивчити трохи канадійського фольклору.
  • Гроші – скільки потрібно, сказати не можу. Краще багато, але беріть скільки є. Вони швидко закінчаться.
  • Сейф. Навіщо?
    Після приїзду знімаємо з голови корону і акуратно прибираємо на потім. Більшості новоприбулих потрібно буде починати з нуля. На цьому етапі абсолютно нікого не цікавить ваш науковий ступінь з філології або те, що ви – перший стоматолог у смт Камишани. Є винятки, звісно. У Канаді навіть у носі поколупатися потрібна ліцензія. Дізнайтеся про вашу професію до від'їзду.
  • Робота. У Канаді робота – це засіб заробітку (і хобі для деяких). Неважливо, продаєте ви хом'ячків у петшопі, обслуговуєте столи в ресторані, або підробляєте таксистом – на вас ніхто не дивитиметься, як на нижчу касту. Всі професії потрібні ... Виняток - російськомовний район Торонто. Там будь-який поц, що накопичив до пенсії на секонд-хенд BMW 1995 року випуску - фраєр і стиляга з Маааскви. Раджу уникати.

Українці у Канаді

  • Робоча етика. Це важливо. Якщо ви влаштувалися на роботу, скажімо, в кав'ярню, але ненавидите каву та людей у будь-якій комбінації – постарайтеся виглядати хоч трохи натхненним. Не стійте біля еспресо-машини з виглядом ослика Іа. Не закочуйте очі і не кидайтеся в людей рештою. Не перетворюйте 15-хвилинний брейк на 45-хвилинний. Усміхайтеся. Пам'ятайте, що це тимчасово. Якщо зовсім туго – увімкніть махрового егоїста та подумайте – що ще мені можна отримати з цієї роботи, крім зарплати? Чи є безкоштовний ланч? Можливість вивчити мову? Чудово
  • Пошук роботи. Не лінуйтесь – напишіть резюме за місцевим стандартом. В ідеалі – не більше однієї сторінки. Не розсилайте те саме резюме на різні вакансії - увімкніть креатив і підлаштуйте його під опис конкретної позиції. Не перекладайте ступені та посади тупо з української на англійську – шукайте місцеві аналоги. Якщо у вас медичний диплом, але ви робите масаж і масочки в салоні, не пишіть, заради бога, що ви лікар.
  • Навчання – ось цього мало не буває. Якщо є можливість отримати хоч якийсь канадський сертифікат, нехай навіть це 2-годинний курс онлайн, з якого ви винесете 5% користі - хапайтеся і сміливо хваліться ним у резюме. Волонтерство із тієї ж опери.

Знайомтесь: Канада

  • Зараз це складно всім, я розумію, але навчіться посміхатися та радіти ну хоч чомусь. Ну от хто захоче мати справу з похмурою какашкою? Якщо з вами приємно бути поряд, ваші шанси пробитися нагору зростають у багато разів.
  • Ментальне здоров’я. Не забувайте про нього. Спокій тільки спокій. Медитуйте. Вибирайтеся на природу. Знайдіть час для ранкової пробіжки. Об'єктивно ставтеся до неприємностей. Рахуйте плюси – вони точно є. Якщо плюсів не видно, почніть із основ. Ви живі? Чи є руки-ноги-голова? Ну от і добре, інше додасться.1
  • Ви не помрете з голоду в Канаді і вам не доведеться спати на вокзалі в лютому місяці. Є фудбанки. Є шелтери. Шукайте безкоштовний одяг та меблі. Канадці мішками возять гарні, але непотрібні речі у Value Village. А могли б вам возити. Про секонд хенд, до речі – цього нічого соромитися.

  • Про понти. Якщо порівнювати населення Канади з представниками світу пернатих, канадійці нагадують горобців – вони приблизно такі ж колоритні. Більшість жінок у повсякденному житті не носить макіяж і не закручує кандибобери на голові. Більшість чоловіків не полірує у всіх на виду нову Теслу, поблискуючи годинниками (вставте бренд з найдорожчих) на обох зап'ястках. Якщо вам таке до вподоби – вперед у російськомовний район Торонто.
  • Дотримуйтеся законів. Канадійці – законослухняна нація.
  • Не бійтеся. Вам доведеться мати справу з дуже різними людьми. Спробуйте вийти за звичні межі комфорту.
  • Спробуйте вимкнути свої упередження. Тендітна китаяночка, якій на вигляд років 12 може виявитися, скажімо, медсестрою з емердженсі, яка вас виструнчить за потребою так, що мало не здасться.
  • Знайте свої права та не бійтеся їх відстоювати. У будь-якому суспільстві є редиски, які захочуть скористатися з того, що ви тут нещодавно. Ключове слово – цивілізовано. Якщо виникли проблеми – не намагайтеся «з'ясувати стосунки» і в жодному разі нікому не погрожуйте. Звертайтеся до юриста чи хоча б до когось із «місцевих».

  • Стукайте, і вам відчинять. Допомога є завжди. Не бійтеся попросити. Не бійтеся розмазати по обличчю соплі і зізнатися, що вам зараз хріново. Відмовлять - подякуйте за час і продовжуйте стукати. У Канаді живе безліч доброзичливих людей, які мають можливість допомогти.
  • Говоріть «дякую». Багато і часто не в тему. Welcome to Canada

Крім того, в одному з коментарів до допису Марія зазначила, що в Канаді треба працювати. Багато. Результати відповідатимуть вашій віддачі.

Якщо ви жінка, від вас очікується такий же темп роботи, як і від чоловіка. Ніяких «яжедівчинка», «яжемать». Спилюйте пазурі і вперед до верстата. 

Детально про життя в Канаді ми розповідали у матеріалах:

Українцям ніколи не було так легко – Канада приймає найбільшу хвилю наших мігрантів за всю історію

«Утримувати родину в Канаді так неможливо!», - українка про роботу, медицину та продукти у вимушеній еміграції

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Собаку з двома нашийниками бачили у Новому Дворі

У Новому Дворі помітили собаку. На вигляд це довгошерста німецька вівчарка, має два нашийники.

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Більше оголошень