«Спилюйте пазурі і вперед до верстата»: українка відверто розповіла, з чим зіткнулася в Канаді

Жодних «яжемать» і «яжедівчинка»

Жінка з Херсону, що підписана як Mariya Wege  у групі для українців у Канаді у Facebook, відверто розповіла про свій іммігрантський досвід у цій заокеанській країні, виклавши його у 18 порад. Її допис отримав близько 100 поширень та сотні коментарів.

Текст Марії подаємо без змін:

Зрозуміло, що вихідні дані у всіх різні. Вік, наявність/відсутність дітей, грошова база, професія тощо. Але є декілька універсальних навичок, які допоможуть досягнути бажаного.

Отож, 18 порад щодо життя у Канаді від українки зі збереженням її стилю написання:

  • Насамперед - розберіться, що ви у цій вашій Канаді забули. Звичайно, цей пункт до вас не має стосунку, якщо у вас немає іншого виходу або ви не збираєтеся залишатися. Якщо вибір є, подумайте – навіщо сюди їхати? За грошима? Можливостями? Шукайте пригод на п'яту точку? Всі побігли, і я побіг?
  • Мова. Тут без компромісів. Адже ви не збираєтеся все життя працювати прибиральником і жити в українськомовному ком'юніті. Вчіть. Не хвилюйтеся щодо акценту.
    Сміливо будуйте граматичні конструкції, від яких Шекспір у труні танцює брейк-денс і додавайте «eh» наприкінці пропозиції – вас зрозуміють. Ви повинні знати інґліш настільки, щоб пояснити більш-менш абстрактну ідею. Відмінний спосіб вивчити розмовну мову - влаштуватися на роботу в якесь кафе, типу Tim Hortons. Там можна заробити легку стадію ожиріння для камуфляжу. Там же можна поспостерігати за місцевими та вивчити трохи канадійського фольклору.
  • Гроші – скільки потрібно, сказати не можу. Краще багато, але беріть скільки є. Вони швидко закінчаться.
  • Сейф. Навіщо?
    Після приїзду знімаємо з голови корону і акуратно прибираємо на потім. Більшості новоприбулих потрібно буде починати з нуля. На цьому етапі абсолютно нікого не цікавить ваш науковий ступінь з філології або те, що ви – перший стоматолог у смт Камишани. Є винятки, звісно. У Канаді навіть у носі поколупатися потрібна ліцензія. Дізнайтеся про вашу професію до від'їзду.
  • Робота. У Канаді робота – це засіб заробітку (і хобі для деяких). Неважливо, продаєте ви хом'ячків у петшопі, обслуговуєте столи в ресторані, або підробляєте таксистом – на вас ніхто не дивитиметься, як на нижчу касту. Всі професії потрібні ... Виняток - російськомовний район Торонто. Там будь-який поц, що накопичив до пенсії на секонд-хенд BMW 1995 року випуску - фраєр і стиляга з Маааскви. Раджу уникати.

Українці у Канаді

  • Робоча етика. Це важливо. Якщо ви влаштувалися на роботу, скажімо, в кав'ярню, але ненавидите каву та людей у будь-якій комбінації – постарайтеся виглядати хоч трохи натхненним. Не стійте біля еспресо-машини з виглядом ослика Іа. Не закочуйте очі і не кидайтеся в людей рештою. Не перетворюйте 15-хвилинний брейк на 45-хвилинний. Усміхайтеся. Пам'ятайте, що це тимчасово. Якщо зовсім туго – увімкніть махрового егоїста та подумайте – що ще мені можна отримати з цієї роботи, крім зарплати? Чи є безкоштовний ланч? Можливість вивчити мову? Чудово
  • Пошук роботи. Не лінуйтесь – напишіть резюме за місцевим стандартом. В ідеалі – не більше однієї сторінки. Не розсилайте те саме резюме на різні вакансії - увімкніть креатив і підлаштуйте його під опис конкретної позиції. Не перекладайте ступені та посади тупо з української на англійську – шукайте місцеві аналоги. Якщо у вас медичний диплом, але ви робите масаж і масочки в салоні, не пишіть, заради бога, що ви лікар.
  • Навчання – ось цього мало не буває. Якщо є можливість отримати хоч якийсь канадський сертифікат, нехай навіть це 2-годинний курс онлайн, з якого ви винесете 5% користі - хапайтеся і сміливо хваліться ним у резюме. Волонтерство із тієї ж опери.

Знайомтесь: Канада

  • Зараз це складно всім, я розумію, але навчіться посміхатися та радіти ну хоч чомусь. Ну от хто захоче мати справу з похмурою какашкою? Якщо з вами приємно бути поряд, ваші шанси пробитися нагору зростають у багато разів.
  • Ментальне здоров’я. Не забувайте про нього. Спокій тільки спокій. Медитуйте. Вибирайтеся на природу. Знайдіть час для ранкової пробіжки. Об'єктивно ставтеся до неприємностей. Рахуйте плюси – вони точно є. Якщо плюсів не видно, почніть із основ. Ви живі? Чи є руки-ноги-голова? Ну от і добре, інше додасться.1
  • Ви не помрете з голоду в Канаді і вам не доведеться спати на вокзалі в лютому місяці. Є фудбанки. Є шелтери. Шукайте безкоштовний одяг та меблі. Канадці мішками возять гарні, але непотрібні речі у Value Village. А могли б вам возити. Про секонд хенд, до речі – цього нічого соромитися.

  • Про понти. Якщо порівнювати населення Канади з представниками світу пернатих, канадійці нагадують горобців – вони приблизно такі ж колоритні. Більшість жінок у повсякденному житті не носить макіяж і не закручує кандибобери на голові. Більшість чоловіків не полірує у всіх на виду нову Теслу, поблискуючи годинниками (вставте бренд з найдорожчих) на обох зап'ястках. Якщо вам таке до вподоби – вперед у російськомовний район Торонто.
  • Дотримуйтеся законів. Канадійці – законослухняна нація.
  • Не бійтеся. Вам доведеться мати справу з дуже різними людьми. Спробуйте вийти за звичні межі комфорту.
  • Спробуйте вимкнути свої упередження. Тендітна китаяночка, якій на вигляд років 12 може виявитися, скажімо, медсестрою з емердженсі, яка вас виструнчить за потребою так, що мало не здасться.
  • Знайте свої права та не бійтеся їх відстоювати. У будь-якому суспільстві є редиски, які захочуть скористатися з того, що ви тут нещодавно. Ключове слово – цивілізовано. Якщо виникли проблеми – не намагайтеся «з'ясувати стосунки» і в жодному разі нікому не погрожуйте. Звертайтеся до юриста чи хоча б до когось із «місцевих».

  • Стукайте, і вам відчинять. Допомога є завжди. Не бійтеся попросити. Не бійтеся розмазати по обличчю соплі і зізнатися, що вам зараз хріново. Відмовлять - подякуйте за час і продовжуйте стукати. У Канаді живе безліч доброзичливих людей, які мають можливість допомогти.
  • Говоріть «дякую». Багато і часто не в тему. Welcome to Canada

Крім того, в одному з коментарів до допису Марія зазначила, що в Канаді треба працювати. Багато. Результати відповідатимуть вашій віддачі.

Якщо ви жінка, від вас очікується такий же темп роботи, як і від чоловіка. Ніяких «яжедівчинка», «яжемать». Спилюйте пазурі і вперед до верстата. 

Детально про життя в Канаді ми розповідали у матеріалах:

Українцям ніколи не було так легко – Канада приймає найбільшу хвилю наших мігрантів за всю історію

«Утримувати родину в Канаді так неможливо!», - українка про роботу, медицину та продукти у вимушеній еміграції

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень