Спека: що та як їсти, щоб залишатися здоровим

Літо - сезон отруєнь

До України йде справжнісінька літня спека, а значить, і сезон харчових отруєнь.

Тому з деякими продуктами слід особливо обережно поводитись.

“Група ризику” - найнебезпечніші продукти в спеку

Висока температура запускає цілий ряд хімічних і біологічних процесів у їжі.

Найшвидше псуються: фарш, м'ясо, риба, молочні продукти, яйця, різноманітні соуси, начинки з майонезом, вершкові сири та сметана.

Є дві основні причини отруєння

Перша - патогенні мікроорганізми (найчастіше з родини сальмонел) та кишкова паличка. Найрідкісніший і найнебезпечніший вид отруєння викликає бактерія ботулінум, що міститься в консервах. Ознака її присутності – здуття кришки банки з консервацією.

Друге отруєння спричинене токсичними біохімічними речовинами, які додаються в їжу переважно через неправильне приготування.

Є помилкова думка, і вона поширена, що такі продукти можна впізнати за смаком, запахом чи кольором. Але це не так - бактерії викликають такі зміни лише після тривалої дії. Тому часто навіть «правильна» їжа може бути небезпечною.

Кому треба бути особливо обачними

Деякі групи населення мають більш високий ризик отримання серйозних ускладнень від отруєння.

Найвищий ризик розвитку серйозних ускладнень після отруєння є у:

  • літніх людей, немовлят і маленьких дітей
  • вагітних
  • людей з ослабленим імунітетом, наприклад, із ВІЛ та раком.

Ці групи людей можуть мати серйозні ускладнення після інфікування харчовими патогенами Listeria monocytogenes. Для цих груп воно може стати смертельним.

Щоб уникнути зараження, експерти радять вагітним жінкам та людям з ослабленим імунітетом їсти м’ясо лише після того, як його розігріли до 73,8 градуса, та уникати продуктів високого ризику, таких як сирі молюски, гастрономічні салати, сире м’ясо тощо.

Існують класичні правила безпеки

Бажано не купувати їжу на відкритих прилавках - лише в магазинах з кондиціонером та інтенсивним рухом товару, де він не затримується надовго і де достатньо холодильників, морозильників або холодильних вітрин.

Свіже м’ясо при температурі до 8 градусів зберігається до 3 діб. Щоб перевірити м’ясо на свіжість, можна притиснути його - свіжі шматочки швидко набудуть первісної форми, вм’ятини не залишиться.

Не варто повторно готувати на поверхні без прибирання - влітку шкідливі бактерії з’являються за короткий час. Більшість бактерій знищує термічна обробка, ефективні й розчини на спиртовій основі.

Їжу слід готувати якомога ретельніше, страви подавати відразу після приготування. Приготовану або запечену їжу зберігати лише у холодильнику та розігрівати лише один раз.

Симптоми отруєння та перша допомога

Коли патогени потрапляють в кишечник, захисні механізми нашого тіла намагаються вигнати їх з організму, що викликає холодний піт, блювоту та діарею. Часто є лихоманка і озноб. Якщо ви впевнені, що з’їли щось не те, іноді краще викликати блювоту. Так можна знизити негативний вплив шкідливих агентів.

Треба пити багато води й звернутись до лікаря, якщо симптоми не проходять декілька годин поспіль. Рекомендуються соки, чаї та гарячі супи.

Як зберігати продукти влітку

В спеку саме зберігання їжі має вирішальне значення для її безпеки. Їжу слід сортувати так, щоб сире не контактувало з готовим.

Різні продукти мають різний час зберігання:

  • свіжі яйця можуть зберігатися до двох тижнів, варені - до семи днів
  • майонез можна зберігати в холодильнику до 20 днів
  • начинки та соуси зі сметаною можна зберігати до 5 днів
  • в’ялені м’ясні продукти у відкритій упаковці - до 7 діб, у закритій - до 20 діб

Джерело: РБК-Україна

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень