Спецоперація Лукашенка? На борту літака, який посадили у Мінську, був Роман Протасевич – головред NЕХТА

«Романові може загрожувати смертна кара» , - Тихановська

Розповідають, що молодий чоловік, коли зрозумів, що літак саджають у Мінську, почав хитати головою і заявив: «Здесь меня ждет смертная казнь»

На борту літака авіакомпанії Ryanair, який летів рейсом Афіни – Вільнюс і сів у Мінську через повідомлення про мінування, був білоруський опозиціонер, один із засновників Telegram-каналу NЕХТА Роман Протасевич, його затримали.

Про це повідомив Telegram-канал «Беларусь головного мозга». Протасевич – головний редактор цього каналу.

Telegram-канал «Пул первого», який інформує про діяльність Олександра Лукашенка,  котрий вважає себе президентом Білорусі, повідомив, що за дорученням Лукашенка в небо підняли винищувач.

Праворуч – Роман Протасевич, один із засновників та головний редактор NEXTA

Чи примушував винищувач до посадки пасажирського літака, не повідомляється.

Мовляв, зараз МіГ-29 «чекає, поки завершать необхідні перевірні заходи, щоб супроводити літак до кордону з Литвою».

Це було близько 14:30. Пізніше литовські читачі повідомили Delfi, що перед приземленням у Мінську на борту літака стався конфлікт з одним із пасажирів.

Хто саме це був, не уточнюють. Прессекретарка МЗС Литви офіційної інформації про причини приземлення літака не змогла надати.

Затримання білоруського опозиційного блогера, одного із засновників Telegram-каналу NЕХТА Романа Протасевича в аеропорту Мінська відбулося внаслідок операції білоруських спецслужб із захоплення літака.

Про це заявила лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська у Telegram 23 травня.

«Режим поставив під загрозу безпеку пасажирів на борту й усієї цивільної авіації заради розправи над людиною, яка була редактором найбільших білоруських незалежних Telegram-каналів.

 

Тільки за це його визнали терористом і тільки за це зараз у Білорусі Романові може загрожувати смертна кара», – написала вона.

Тихановська уточнила, що її команда повідомила офіс Ryanair (на борту літака цієї компанії летів Протасевич) та Міжнародну організацію цивільної авіації (ICAO) і вимагає почати розслідування за фактом події, вжити заходів «аж до виключення Білорусі з ICAO».

«Від сьогодні жодна людина, яка здійснює політ над Білоруссю, не може бути впевненою у своїй безпеці. Адже режим зловживає правилами повітряного сполучення заради того, щоб захоплювати незгодних», – підкреслила вона.

Контекст:

  • NЕХТА – найвідоміший білоруський опозиційний ресурс, який набув масової популярності на тлі протестів проти підсумків президентських виборів 2020 року, його заснував журналіст Степан Путило.

  • Офіс каналу розташований у Польщі. У NЕХТА є два основні канали в Telegram: на NЕХТА Live підписано 1,9 млн осіб, на NЕХТА – 902 тис. осіб. Також є сатиричний канал LUXTA, на який підписано майже 200 тис. осіб.

Це – демотиватор: За офіційною версією пілоти Ryanair самі звернулися до летовища в Мінську з запитом про екстрену посадку

  • Telegram-канали NЕХТА і NЕХТА Live визнали екстремістськими в Білорусі.

  • Міністерство закордонних справ Білорусі 16 листопада 2020 року вручило ноту тимчасовому повіреному у справах Польщі в Мінську Мартіну Войцеховському з вимогою видати засновників Telegram-каналів НЕХТА і НЕХТА Live Степана Путила і Протасевича «з урахуванням особливої суспільної небезпеки їхньої злочинної діяльності». До цього, в серпні, Путила в Білорусі оголосили в розшук.

Радіо ТРЕК у Telegram. Viber: 063-734-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень