Сьомий поділ районів на Рівненщині. Як нині виглядає область на мапі (ФОТО)

Хто об’єднався добровільно, а хто – з примусу

Фотоколаж - Радіо Трек

Впродовж 80 останніх років кількість районів на Рівненщині змінювалась шість разів. У 2020-му це сталось всьоме: із 16 їх стало 4, а з нового року районування уже вступає в дію.

Це стосується не тільки Рівненщини, а й усієї України: із 490 в державі стало 129 районів. Про це пише Суспільне.

Фото з мережі

Як формувались нові території

На Рівненщині тепер є 4 райони:

Рівненський, Дубенський, Сарненський та Вараський.

Рівненський район за чисельністю найбільший. У нього увійшли Рівненський, а також Костопільський, Березнівський, Корецький, Гощанський, Острозький та Здолбунівський райони. Орієнтовна чисельність населення становить 635 тисяч людей, що більше, ніж решта три райони разом узяті.

У новий Дубенський район увійшли Дубенський, Радивилівський, Млинівський та Демидівський райони. Орієнтовна чисельність населення 170 тисяч людей.

Новий Сарненський район об'єднав три колишні поліські райони Рівненщини: Сарненський, Дубровицький та Рокитнівський. Орієнтовна чисельність населення 213 тисяч людей.

Вараський об'єднав два колишніх райони: Володимирецький і Зарічненський. Центром стало місто-супутник Рівненської АЕС, яке раніше мало статус міста обласного значення. Вараський район найменший і налічує близько 139 тисяч жителів.

Коли в уряді йшли до такого рішення, то керувались кількома критеріями.

 

Серед них – аби населення району було не меншим від 150 тисяч, а відстань від центру району до його межі була не більше ніж 60 кілометрів.

Це не всі аргументи, але одні з найголовніших. Звісно, ідеально не вийшло, а лише приблизно.

Схвалення цих постанов парламентом забезпечить відповідність системи адмінтерустрою районного рівня України сучасним вимогам та європейським стандартам, – наводила пресслужба Кабміну слова Міністра розвитку громад та територій Олексія Чернишова.

Рівне об'єднали із селищем Квасилів. Це не було добровільним рішенням, до цього уряд дійшов тоді, коли обидва населених пункти самостійно не знайшли собі партнерів.

Нагадаємо, у кінці 2018 року була створена Корнинська ОТГ. На той час, згідно з планом, Корнинська, Тайкурська і Білокриницька сільради мали входити до Квасилівської ОТГ, але він залишився сам. За методикою формування спроможних громад, та, яка не є в форматі – відходить до сусіднього центру з найрозвинутішою інфраструктурою. В цьому випадку це було Рівне.

«Кроїти» райони Рівненщині – не вперше

Упродовж останніх 80 років кількість районів на Рівненщині змінювалась щонайменше 6 разів: як зменшувалась, так і збільшувалась.

Востаннє це було у вересні 1995 року, коли утворили Демидівський район.

Директор обласного краєзнавчого музею Олександр Булига розповів, що адміністративний устрій, який був ще у 2020-му, започаткували після 4 грудня 1939-го року – коли було створено Рівненську область.

Олександр Булига. Фото Олександра Харвата.

На початках було понад 30 районів. У 1959-му році відбулись зміни й залишилось 19.

Також були періоди, коли районів ставало 12, потім 7, згодом знову збільшилось до 15 і уже за часів Незалежності утворився 16-й Демидівський район.

А до 1939-го року Рівненщина була в складі Другої Речі Посполитої й було п’ять повітів: Рівненський, Здолбунівський, Дубенський, Костопільський і Сарненський, – каже Олександр Булига.

А от як виглядає Рівненщина на карті - дивіться. 

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень