Слід Речі Посполитої: ці прізвища означають, що ви нащадок польських аристократів

Які прізвища є найпоширенішими на території України, яка була частиною Польщі

Серед українських прізвищ на третьому місці за поширеністю перебувають прізвища, які закінчуються на -ський, -цький, -зький. Як вважають деякі експерти, прізвища з таким закінченням означають місце походження їхнього першого носія.

Історик Валентин Бендюг зазначає, що прізвища з таким закінченням, які зустрічаються в регіонах України, що були колись частиною Речі Посполитої, свідчать про польське коріння. 

Відомо, що прізвища із закінченнями -ський або -цький є дуже поширеними серед поляків.

 

До таких популярних та поширених прізвищ належать Ковалевський, Галицький, Валевський, Потоцький, Вишневський тощо.

На думку історика, спочатку такі прізвища були характерні тільки для польської аристократії. Остання використовувала їх для позначення меж своїх володінь. З часом такий спосіб утворення родових імен поширився і на іншій території України.

Подібні закінчення стали додаватися до прізвиськ, з яких пізніше утворилися прізвища: Хмельницький, Вербицький, Артемівський, Руданський, Іванівський, Задніпрянський, Левицький тощо.

В регіонах України, які колись були частиною Речі Посполитої, як зазначає дослідник, поширені були також родові імена із закінченнями -ук, -юк, -ак, -чук. Ці закінчення додавали до хрестильних імен, до прізвиськ, утворених від назви місцевості носія, його заняття тощо.

Згодом прізвища з такими закінченнями стали поширеними по всій Україні —  Ткачук, Василюк, Гаврилюк, Левчук, Попільнюк, Погребняк, Контратюк тощо.

Джерело: ТСН

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень