Скільки здатні «протягнути» без води помідори?

Що на це впливає і як визначити, що томати точно пора полити

Якщо помідори ростуть у відкритому ґрунті, то їх періодично поливає дощ. І під час достатньо дощового літа необхідності у поливі немає. Але якщо літо спекотне і сухе або ж, якщо томати ростуть у теплиці і щодня стоїть сонячна погода, то ґрунт швидко пересихає. А жодна рослина без води не може отримувати достатнього живлення і розвиватися, формуючи плоди.

Аби зорієнтуватися достатньо чи ні рослині вологи, потрібно враховувати кілька факторів: погодні умови, спосіб посадки, тип ґрунту, товщину шару мульчі (якщо така взагалі є) тощо.

Тип ґрунту

???? Піщаний ґрунт

Піщаний ґрунт швидко пересихає і поживні речовини (особливо, азот) звідти швидко вимиваються. Тому томати, що ростуть на такій землі, потрібно не лише часто поливати, але й регулярно підживлювати.

Щоб зробити піщаний ґрунт доречним для вирощування помідорів, у нього вносять глину, дернову землю, торф, компост і біогумус. До речі, органіку потрібно вносити не лише у піщаний, але й у супіщаний ґрунт, щоб поліпшити його структуру і зробити більш родючим.

???? Глинистий ґрунт

Глинистий ґрунт добре утримує воду, але він занадто щільний, тож коріння рослин там погано розвивається. Надмірний полив на таких ґрунтах може призвести до застою води і пригнічення кореневої системи рослин. Тому у глинисту землю необхідно вносити пісок, перліт, вермикуліт, торф, перегній, компост і регулярно перевіряти кислотність ґрунту.

???? Суглинок

Суглинок є оптимальним варіантом для вирощування томатів та інших культур. У суглинистому ґрунті рослини не потрібно занадто часто поливати і підживлювати. Однак має значення й відсоткове співвідношення глини і піску, оскільки суглинки можуть бути різними. У будь-якому випадку, з таким ґрунтом теж потрібно працювати: вносити органіку, мульчувати, висівати сидерати.

Спосіб посадки

Зазвичай томати мають добре розвинену кореневу систему стрижневого типу. Коріння томата швидко формується і може йти у землю на велику глибину, отримуючи звідти воду. Однак під час пікування основне коріння зазвичай вкорочують, що сприяє розвитку бічних корінців. Частина коріння пошкоджується й під час пересадки на постійне місце.

За умови безрозсадного способу вирощування коріння томатів зовсім не отримує пошкоджень і під час вегетації воно може йти на глибину до 1,5 м. Такі помідори найбільш посухостійкі й поливати їх можна набагато рідше.

Велике значення має глибина посадки куща. За умови висадки високорослих кущів, а також перерослої розсади викопують велику посадкову яму і основне стебло заглиблюють на 15-20 см і навіть більше. При цьому незабаром у томата сформується потужна коренева система. А оскільки частина коріння вже спочатку розташована на великій глибині, то у частому і рясному поливі необхідності немає.

Мульчування

Багато городників недооцінюють роль мульчування, а даремно. Цей простий агротехнічний прийом оздоровлює ґрунт, покращує його структуру та істотно полегшує догляд за посадками: дозволяє рідко поливати їх і менше полоти.

Якщо для мульчування ви використовуєте органічні матеріали (траву, солому, компост, торф і т. д.), то така мульча стане ще й підгодівлею для ваших зелених вихованців. У цьому сенсі найефективніший мульчуючий матеріал — пріла трава або активна мульча, яку зазвичай укладають товстим шаром, і яку потім швидко переробляють черв'яки й ґрунтові бактерії.

Чим товщими є шари мульчі, тим рідше потрібно поливати томати.

Якщо через кілька тижнів після поливу ви піднімете мульчу і побачите, що ґрунт там вологий, то усе гаразд — поливати не потрібно. Бажано, щоб нижній шар мульчі був завжди вологим, тоді усім буде комфортно: і корінню томатів, і ґрунтовим мешканцям, які повинні активно «працювати» у кореневому шарі.

Як визначити, що потрібен полив

Якщо ви не є прихильником мульчування і періодично допускаєте пересихання ґрунту, то потребу томатів у поливі можна визначити за такими ознаками:

  • листя і пагони томатів починають трохи в'янути;
  • листя скручується, загортаючись назовні уздовж центральної жилки.

Якщо не надавати значення цим ознакам, то помідори почнуть скидати квіти і зав'язі, а листя почне жовкнути і теж незабаром опаде. Крім того, якщо періодично «пересушувати» томати, то врожайність значно знизиться і плоди будуть дрібнішими, ніж мали б.

Основні правила поливу

Отже, якщо дощів тривалий час немає, а на вулиці стоїть спека, то поливати томати все ж потрібно, особливо якщо земля не замульчована і грядки розташовані на піщаному ґрунті. У цьому випадку без води томати не доживуть і до середини літа. Щоб полив був ефективним, намагайтеся дотримуватися таких правил:

  • поливайте рясно і лише під коріння
  • воду для поливу відстоюйте і робіть так, аби вона була добре прогріта на сонці (оптимальна температура для поливу 20-22°C)
  • після поливу теплиця має провітрюватися

Джерело: Ukr.Media

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень