Скільки коштує «перевзути» авто у Рівному і чи є вже черги

Рівняни вже записуються на шиномонтаж

Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Осінь – у розпалі. Сезон дощів вже стартував, а незабаром може піти і перший мокрий сніг. До таких примх погоди автомобілістам треба готуватися завчасно і «перевзувати» свої автівки.

Редакція Радіо Трек дослідила ситуацію на шиномонтажах та СТО. Десь можна замінити гуму без проблем, а подекуди вже й черги є – від 10 машин і більше.

Попри це, особливого ажіотажу ще немає.

Ціни різні, але порівняно з минулим сезоном трохи зросли. Зокрема, рівнянка Оксана повідомила, що торік заміна гуми їй коштувала 800 грн, а цьогоріч довелося віддати 1000 грн.

Коли потрібно міняти гуму на зимову і навіщо це робити

Міняти гуму з літньої на зимову потрібно обов'язково, запевняють автомеханіки. Літня гума за низької температури дубіє - стає «дерев'яною». Відповідно ефективність гальмування на асфальті змінюється, а це може призвести до ДТП.

З ним погоджуються і досвідчені водії: гума на зимових шинах м'якша і вона, на відміну від літньої, краще тримає дорогу.

 

Крім того, протектор зимової гуми краще очищається від снігу - на літній же гумі він, навпаки, забивається і на ділі виходить, що лід їде по льоду.

Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

За якої температури міняти гуму на зимову? 

Гуму змінюють, якщо середня температура повітря вдень становить +5°С. Щойно на вулиці встановилася така температура повітря - це означає, що треба «перевзуватися».

Якщо був температурний стрибок, але загалом температура повітря тримається вище +5°С, то в принципі, поїздити на літній гумі ще можна - але знову ж таки, попереджають експерти, пересуватися треба обережніше та бути уважнішим за кермом.

Є так звана всесезонна гума - її можна відрізнити за тим, що на малюнку протектора зображено листок, сонце і сніжинку. На такій гумі можна проїздити довше, ніж на літній - до самої зими, але взимку нею користуватися небажано.

Усі шини автомобіля мають бути однаковими, зазначає експерт, а на провідну вісь рекомендують ставити ті, які мають кращий стан. Якщо шини різні, водієві доведеться заплатити до 400 грн штрафу.

Коли міняти літню гуму на зимову в Україні за законом

У січні 2023 року, у зв'язку з небезпечною ситуацією на дорогах, народні депутати України представили законопроєкт №8369, який передбачав штрафи за їзду на несезонній гумі. Але цей документ на рівні закону так і не ухвалили.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень