Скандальні пункти закону про мову: Конституційний Суд взявся за скарги нардепів

Які вимагають визнати неконституційним цей закон

Фото ілюстративне. Кадри з минулорічного мітингу

Велика палата Конституційного Суду прийняла до розгляду ще одне питання, яке може викликати невдоволення і розкол у суспільстві.

Це питання про відповідність Конституції так званого «мовного закону» – закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Як і під час розгляду питання щодо скасування покарання за незаконне збагачення і неправдиву інформацію в деклараціях чиновників і депутатів, аналіз мовного закону проходитиме в закритому режимі, передає «Сьогодні».

Що розглядатимуть

Подання з проханням визнати мовний закон неконституційним і скасувати його понад пів сотні нардепів подали ще у червні торік (незабаром після прийняття закону). Попри те, що вони просили розглядати подання як невідкладне, Конституційний Суд займеться цим питанням лише зараз.

Нардепи, які підписали подання, цього разу оскаржують не окремі положення закону, а просять визнати неконституційним увесь закон.

Вимагають дисертацій мовою нацменшин

Фото ілюстративне. Кадри з минулорічного мітингу

Зокрема, автори подання вважають, що низка положень мовного закону порушують права громадян на використання рідної мови. А саме: «створюють атмосферу нетерпимості до мовного різноманіття» в Україні і не регулюють сферу використання мов нацменшин.

Маються на увазі статті, в яких йдеться про те, що українська мова є мовою освітнього процесу в Україні, мовою науки, культури, книгодрукування, обслуговування споживачів тощо.

На думку авторів подання, положення цих статей начебто порушують ст. 10 і 11 Конституції.

Як приклад порушення вони наводять, зокрема, вимогу писати наукові дисертації на українській або англійській мові. У цьому вони вбачають дискримінацію щодо мов нацменшин і... Євросоюзу. Або, наприклад, вимогу писати назви органів влади українською мовою з можливим перекладом на англійську вважають дискримінаційним щодо російської мови.

Не всі мови згадали в законі

Фото ілюстративне. Кадри з минулорічного мітингу

Автори подання вбачають порушення й інших статей Конституції. Ось кілька прикладів.

У положеннях мовного закону, крім української, згадуються лише кримськотатарська, англійська та офіційні мови Євросоюзу, хоча Конституція вимагає від держави забезпечити вільний розвиток і захист усіх мов нацменшин, йдеться у поданні.

Вони (тобто норми закону – авт.) фактично означають дискримінацію російськомовних громадян за мовною ознакою, – роблять висновок автори подання, нагадуючи, що дискримінація заборонена ст. 24 Конституції.

Як складати іспит з української мови?

Також автори подання незадоволені тим, що від претендентів на українське громадянство вимагається володіння державною мовою на рівні, який визначає Національна комісія зі стандартів державної мови.

Вони відзначають: ця стаття не враховує, що претендентами на громадянство можуть бути сліпі, глухі чи німі, а отже, порушує ст. 22 Конституції – в тому сенсі, що звужує права і свободи людини.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень