Заборона працювати і пересуватися – незаконна! Це визнав Конституційний Суд

Такі рішення має право приймати лише Верховна Рада

Конституційний Суд України увечері 28 серпня визнав неконституційними деякі положення постанови Кабінету міністрів про карантин в Україні, запроваджений у зв’язку з епідемією коронавірусною хворобою COVID-19.

Про це йдеться в тексті рішення КСУ, - повідомляє ТСН.

Зокрема, КСУ визнав обмежувальні карантинні заходи, які встановлювали постановою Кабміну №392, неконституційними.

Йдеться про заборону на проведення масових заходів, роботу закладів громадського харчування, торговельно-розважальних центрів, фітнес-центрів, готелів, хостелів, розважальних закладів, здійснення регулярних та нерегулярних перевезень пасажирів автомобільним транспортом у міському, приміському, міжміському, внутрішньообласному та міжобласному сполученні, проведення закладами охорони здоров’я планових заходів з госпіталізації, про обов'язкову самоізоляцію громадян.

У КСУ визнали, що зазначені протиепідемічні заходи, ухвалені урядом, суперечать конституційним правам і свободам громадян. Зокрема, обмеження, пов'язані з самоізоляцією, обмежують право особи на свободу пересування. А закриття пунктів пропуску та обмеження перевезень Україною суперечать праву громадян вільно пересуватися і залишати територію України.

У суді наголосили, що обмеження конституційних прав і свобод людини й громадянина є можливим у випадках, визначених Конституцією України. 

Таке обмеження може встановлюватися винятково законом — актом, ухваленим лише Верховною Радою. 

Через пандемію коронавірусу в Україні з 12 березня діє карантин. Нині він адаптивний і регіони поділені на зони. 26 серпня уряд ухвалив рішення подовжити адаптивний карантин.

Того ж дня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на зустрічі з представниками бізнесу заявив, що навіть в разі другої хвилі коронавірусу жорсткий карантин в Україні не повернуть.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень