«Скандал на рівному місці». Стосунки з Польщею були «зламані» через помилку Зеленського?

Український політолог прокоментував інцидент

Політолог Олексій Кошель в ефірі Radio NV заявив, що стосунки України з Польщею були «зламані» через помилку президента Володимира Зеленського.

- Зараз нам потрібно робити роботу над помилками для того, щоб не повторювати їх у майбутньому. Я маю на увазі — скандал із Польщею, якого можна було просто б уникнути.

 

Ця недипломатична, хуліганська риторика, яку обирає собі український президент, призвела до того, що ми зламали стосунки з Польщею, які досить ретельно, дбайливо вибудовувалися впродовж останніх років. Це найближчий наш союзник після широкомасштабного вторгнення.

 

Саме через помилки української дипломатії, через помилку українського президента ці стосунки були зламані, — заявив Кошель. 

Політолог визнав, що питання експорту зерна — надзвичайно гостре для України, але наголосив на необхідності «вибудовувати механізми роботи з партнерами».

За його словами, відповідну роботу «провалив» Кабінет міністрів, оскільки вона велася «але або в підкилимному форматі, або її було просто не достатньо».

- Мали все-таки працювати з асоціаціями фермерів. Мали б шукати певні компроміси. Мали б готувати чітку українську позицію. Після провалу із Польщею, ми побачили, що [комунікацію] можна відбудовувати. Вже позиція Польщі змінилася, українські аграрії зможуть імпортувати свою продукцію.

 

З’явилася заява Словаччини про те, що вона вважає потенційно прийнятним український план щодо експорту. З’явилася заява Румунії.

 

Тобто ми отримали скандал на рівному місці, якого можна було б уникнути. І тут зараз потрібно переглядати роботу нашої дипломатичної машини, — сказав Кошель.

Політолог додав, що дата виборів у Польщі - 15 жовтня — була заздалегідь відома, і українська влада повинна була розуміти, що це період емоцій та спекуляцій.

- Це період, коли ми мали б бути мудрішими, ми мали б не звертати увагу на окремі вкиди в бік України.

 

Наприклад, я переконаний, що, коли посла Польщі викликали в Києві на килим, це були занадто жорсткі заходи з нашого боку.

 

У цьому випадку ми мали б проявити мудрість, бо зараз ми отримаємо зворотні удари по Україні. І, до речі, набагато-набагато сильніші, — заявив він.

За словами Кошеля, проблема в тому, що Україна має фактично два уряди — «на Банковій (натякає на Офіс президента України — ред.), другий — на Грушевського».

- І ми маємо два зовнішньополітичні відомства, які між собою не можуть порозумітися.

 

З одного боку, є прагматична, твереза, повільна, ретельна робота українських дипломатів.

 

А з іншого боку, є другий МЗС на Банковій, який може за п’ять хвилин змінити риторику, зробити певні жорсткі пасажі, — стверджує політолог.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень