Шведський меблевий гігант IKEA виготовляє товари з незаконно вирубаних українських лісів

З українських Карпат

Шведська меблева компанія IKEA у всьому світі продає стільці з буку, який незаконно зрубали в українських Карпатах. Про це пише ТСН із посиланням на екологічний проєкт Earthsight.

Півтора року організація досліджувала походження деревини стільців IKEA. Виявилося, що дерево вирубували в українських Карпатах. Через вирубку лісів там зникають червонокнижні рисі та ведмеді.

З українського буку виготовляють легендарні складні стільці Terje. Їх можна придбати в усьому світі. Один такий стілець в Україні коштує 400 гривень.

Як з'ясували в Earthsight, незаконна торгівля деревиною відбувається через корупцію у лісогосподарських підприємствах. Вирубку не припиняли й під час карантину.

Окрім стільців, українська деревина використовується й в інших товарах IKEA. Вона також підозрілого походження.

Під час правління корумпованого президента Віктора Януковича в 2011—2014 роках, на офшорні рахунки його друзів від іноземних компаній надходили мільйони доларів — як хабарі за доступ до лісоматеріалів.

Дослідження Earthsight показують, що, з високою імовірністю, деревина, за яку були сплачені такі хабарі, згодом потрапила до IKEA і перетворилася на її товари

Організація виявила корупційні лазівки у системі зеленого маркування деревини, яка мала б гарантувати легальність лісоматеріалів.

До прикладу, ІКЕА покладається на Лісову опікунську раду. Представники Ради мали стосунки з керівництвом українських лісгоспів, що давало змогу продавати західним компаніям незаконно зрубані дерева.

За домовленістю з лісгоспами Лісова опікунська рада маркує незаконну деревину, як законну.

Екологи впевнені, що IKEA має змінити свою бізнес-модель: встановити вищі ціни, відмовитися від принципу невпинного зростання та розірвати співпрацю з корумпованими структурами, які готові маркувати незаконну сировину.

В Earthsight кажуть, що принцип «швидких меблів» від IKEA, яка здійснила «революцію» у виготовленні та продажі меблів, тисне на ліси в усьому світі.

Своїм успіхом компанія переважно завдячує експлуатації дешевої робочої сили та відносно недоторканих лісів у колишніх соціалістичних країнах, наполягають екологи.

Зауважимо, що вирубка лісів у горах посилює катастрофічні наслідки повеней в районі Карпат.

ІКЕА — це найбільший споживач деревини та найбільша компанія роздрібної торгівлі дерев’яними меблями у світі. У 2019 її споживання становило 21 мільйон кубічних метрів деревини — дерева, викладені у лінію, могли б сім разів огорнути земну кулю. Earthsight підрахувала, що ІКЕА щосекунди споживає одне дерево, і щороку вирубує на два мільйони дерев більше, ніж попереднього року

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень