Штрафи «босам» зменшили – детінізація зайнятості «пригальмувала»?

В окремих випадках штрафні санкції просто сміховинні

Зміни у законодавстві вже набули чинності.

З 2-го лютого у Держпраці змінився підхід до процедури накладення штрафів на недобросовісних роботодавців. А ще – розміри таких санкцій.

Зменшення штрафів за порушення у сфері трудового законодавства передбачене Законом № 378 «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України».

Якими ж тепер будуть розміри штрафів

 

ВТРИЧІ зменшили штраф за такі порушення, як допущення фізичної особи до роботи без оформлення трудового договору, оформлення співробітника на неповний робочий час у разі фактичного виконання ним роботи протягом повного робочого часу, встановленого на підприємстві та виплата зарплати без нарахування і сплати ЄСВ і податків.

Тепер за такі порушення штрафуватимуть на 10 «мінімалок» за кожного працівника (замість 30-ти). Тобто, на 47 230 грн.

Це правило поширюється на роботодавців – юридичних осіб і підприємців на загальній системі оподаткування й платників єдиного податку ІV групи.

А от юрособи і підприємці, які є платниками єдиного податку І-ІІІ груп, обійдуться лише попередженням.

За рецидив – штраф більший. За повторення вищевказаних порушень протягом 2 років із дня виявлення попереднього порушення органи Держпраці накладатимуть штраф у розмірі 30 «мінімалок» (141 690 грн) за кожного працівника.

Ця норма поширюється й на «єдинників».

У 5 РАЗІВ зменшили штраф за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці: з 10-ти до 2-х «мінімалок» за кожного працівника (тепер це 9 446 грн).

4, замість 10-ти «мінімалок» штрафу (18 892 грн) сплатять роботодавці, які не дотримуються забезпечення пільг і гарантій мобілізованих співробітників.

А юрособам і підприємцям, які є платниками ЄП І-ІІІ груп, за таке порушення загрожує лише попередження. 

За недопущення до проведення перевірки інспекторів Держпраці роботодавців штрафуватимуть на 16 «мінімалок» (75 568 грн) замість 100 (!). 

За порушення інших вимог трудового законодавства штраф, як і раніше, складає 1 мінімальну заробітну плату (4 723 грн).

Однак відтепер органи Держпраці мають право окремо нараховувати штраф за кожне подібне порушення, тоді як раніше ця сума «покривала» всі виявлені порушення.

Причини змін

 

Як пояснили нам в Головному управлінні Держпраці Рівненської області, штрафи зробили диференційованими для різних категорій підприємців - суб’єктів господарювання.

Раніше санкції були однаковими для всіх, тож для тих, у кого прибутки менші – зменшили й розміри штрафів.

За матеріалами Державної служби України з питань праці

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень