Щоб штрафи платив водій, а не власник: тепер можна призначити користувача авто

Нова послуга у сервісних центрах МВС

Сервіс працює відучора.

Належного користувача (особу, яка користується автомобілем, а не власник автотранспорту) відтепер можна реєструвати онлайн.

Щоб у разі автоматичної фото- або відеофіксації порушень ПДР штрафи отримував водій, який користується автомобілем, а не його власник, повідомляє пресслужба Регіонального сервісного центру МВС у Рівненській області.

Нова безкоштовна послуга з’явилася 20 січня.

Онлайн-сервіс доступний у електронному кабінеті водія сервісного центру МВС.

Належний користувач – це особа, яка на законних підставах користується транспортним засобом, що їй не належить.

 

Можливість зазначати належного користувача транспортного засобу стане в нагоді автомобілістам у зв’язку з появою нових правил та налагодженням системи фото- і відеофіксації та паркування.

 

Адже нести відповідальність за свою поведінку на дорозі має безпосередньо водій авто, а не його власник (отримувати сповіщення про нові штрафи, сплачувати їх тощо), - йдеться у повідомленні.

Як призначити належного користувача онлайн

 

Замовником послуги може бути фізична або юридична особа, яка хоче стати належним користувачем. Для цього необхідно:

1. Авторизуватися в Електронному кабінеті водія за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП), BankID або MobileID.

2. Обрати з переліку послугу «Керування належним користувачем».

3. Ввести VIN-код автомобіля, для якого особа хоче стати належним користувачем. Система видасть інформацію про автомобіль, не про його власника.

4. Обрати підставу для належного користування:

  • домовленість із власником;
  • довіреність на право користування ТЗ;
  • договір оренди, найму чи позики;
  • договір фінансового або оперативного лізингу.

 

5. Ввести e-mail і телефон власника авто.

6. Перевірити свої дані та за необхідності прикріпити скан-копії довіреності чи договору, що є підставою для належного користування.

7. Підписати створену заявку за допомогою електронного підпису.

Після цього власник отримає лист з посиланням на онлайн-заяву. Для успішного завершення процедури власник авто має перейти за посиланням і дати згоду на це призначення.

Якщо підставою для призначення є лише домовленість, власник автомобіля має підписати заяву за допомогою електронного підпису.

 

Після чого особа, яка замовила послугу належного користувача, може побачити статус підтвердження заявки в е-кабінеті водія.

 

Повний цикл надання послуги онлайн займає один робочий день.

Електронна послуга «Керування належним користувачем» - безкоштовна, і доступна для фізичних та юридичних осіб.

На один транспортний засіб можна призначити лише одного належного користувача.

Видалити призначеного належного користувача може власник авто – за поданою заявою або автоматично, у разі закінчення терміну, на який був призначений належний користувач.

Стати належним користувачем може лише особа, яка є власником національного посвідчення водія або посвідчення водія іноземної держави, що відповідає вимогам Конвенції про дорожній рух 1968 року.

Якщо підставою для належного користування є оформлення на особу тимчасового реєстраційного талона або якщо користувача призначає керівник юридичної особи – у такому разі послугу надають лише в територіальних сервісних центрах МВС і за умови присутності власника авто та особи, яка планує стати належним користувачем.

Нагадаємо, Електронний кабінет водія запустили у грудні 2018.

Користувачі е-кабінету можуть дізнатися інформацію про власні водійські посвідчення, транспортні засоби та адміністративні правопорушення.

Також у е-кабінеті можна сплатити штрафи, зареєструватися в електронній черзі на отримання послуг у сервісних центрах МВС, замовити безкоштовну чи платну послугу перевірки транспортного засобу за його VIN-кодом, а також – індивідуальний номерний знак.

Проєкт реалізовано у співпраці з Фондом Східна Європа.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень