Школи у старих будівлях без інтернету, без туалету і без їдальні, де навчання обходиться у 30 тисяч на рік. Які з них оптимізують?

Найперше у цьому питанні – розуміння

Фото ілюстративне, з відкритих джерел

На Рівненщині працює понад 50 малих шкіл.

31 школа 1-3 ступенів, в яких навчається менше 100 учнів, 13 шкіл 1-2 ступенів, де менше 40 учнів, і 10 шкіл 1 ступеня, в яких навчається менше 10 дітей. Ці школи вважаються малокомплектними і підлягають оптимізації, оскільки якість освіти у таких школах низька, а навчання одного школяра обходиться у 30 тисяч гривень на рік – це утричі більше, ніж у повнокомплектних школах.

У деяких селах школи працюють у пристосованих приміщеннях без внутрішніх вбиралень, без інтернету, без їдальні та можливості приготування їжі школярам.

У 10 школах області досі немає навіть технічної можливості провести інтернет, у 10-ти технічна можливість є, але він не працює через несплату. 

Діти хочуть сучасного освітнього простору, крім того, який якісний склад педагогів у таких закладах. Вони змушені викладати різні несуміжні предмети, яка якість такого викладання? Тому у питанні оптимізації головне – не затратна складова, найперше – це якість освіти, - сказав під час брифінгу 29 квітня начальник управління освіти і науки Рівненської ОДА Петро Коржевський.

Він також зауважив, що оптимізацією навчальних закладів у всіх 64 територіальних громадах області має займатися керівництво цих громад, адже тепер це їхні повноваження.

Петро Коржевський

Інформування – головний момент цього процесу. З кожним мешканцем треба поговорити, що ми не економимо, а хочемо якості і щоб дітям було добре. Усі хочуть школу за 100 метрів від будинку, але це неможливо, - додав головний освітянин області.

При цьому перший заступник голови РОДА Сергій Подолін пригадав, як він свого часу ходив до школи 10 км, і шкільних автобусів тоді не було. Зараз же при проведенні оптимізації, окрім інших моментів, будуть обов’язково враховувати і наявність шкільного автобуса.

Петро Коржевський також запевнив, що оптимізація – це процес на кілька років, і що жоден педагог при цьому не залишиться без роботи: дітей усім класом з класним керівником переведуть до повнокомплектної школи.

Я упевнений, що через рік після переведення усі скажуть, що так краще, - вважає Петро Коржевський.

Приміщення оптимізованих шкіл також не простоюватимуть – у них можуть розмістити дитячий садочок, пластовий чи інший освітній заклад. ОДА готова допомогти з облаштуванням. 

Варто додати, що процес оптимізації шкіл почався кілька років тому, однак відчутного результату поки не показав. Зараз, коли утримання шкіл є питанням кожної місцевої громади, де ці школи функціонують, чиновники від освіти розраховують на поступ.

Радіо ТРЕК у Тelegram. Viber: 063-734-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень