Щось знають? У ЄС змінили термін легального перебування для українських біженців

Цього тижня про своє рішення оголосила Європейська комісія

Європейська комісія оголосила рішення ПРОДОВЖИТИ ДІЮ ДИРЕКТИВИ про тимчасовий захист біженців з України у ЄС принаймні ДО БЕРЕЗНЯ 2024 РОКУ.

Про це заявила єврокомісар із внутрішніх справ Йлва Йоганссон, повідомляє Укрінформ.

Рішення було ухвалене після масованих обстрілів росією українських міст.

Єврокомісар повідомила, що з початку російського вторгнення в Україну Європейський Союз вперше в історії та у рекордні терміни активував Директиву тимчасового захисту, під «парасолькою» якої нині перебувають 4,2 млн українців.

Це надає їм допомогу у пошуку приміщень для проживання, у медичному обслуговуванні, в доступі до освіти та надає право входження на трудовий ринок ЄС.

Друге оголошення Йоганссон зробила для українців, які повертаються назад в Україну на тривалий час, але можуть знову бути змушені шукати притулку на території ЄС.

Зазвичай, такий виїзд на тривалий час позбавляє людину статусу біженця в ЄС та відповідного захисту. З огляду на останній розвиток подій, для українців буде зроблено виняток з цього правила:

Ми вирішили, що вам не потрібно перереєструватися, коли ви повертаєтеся назад. Ви можете зберігати ваш тимчасовий захист, який ви отримали в країні-члені. Єдина річ, яку ви маєте зробити, – це повідомити національним та місцевим органам влади в приймаючій країні, що ви повертаєтеся.

Довідково:

За загальним правилом тривалість тимчасового захисту в ЄС становить 1 рік.

Але Директива носить рекомендаційний характер, і кожна країна-член ЄС самостійно визначає тривалість надання тимчасового захисту.

Так, Республіка Польща визначила, що надає тимчасовий захист українцям на 18 місяців, Республіка Чехія - строком на 1 рік з моменту подачі заяви, Словацька Республіка - до 31.12.2022.    

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень