Що має бути на столі на Святвечір: рецепти 12 пісних страв

Ввечері 6 січня до столу подають 12 страв, кожна з яких має особливе значення

Найголовнішими обрядовими стравами на Святий вечір є кутя та узвар. Решта страв можуть досить сильно варіювати залежно від регіону та статку родини.

Найголовнішою вимогою є те, що страви повинні бути пісними, оскільки Святий вечір припадає на останній день пилипівського посту.

Кутя

Кутя - це головна страва на Святвечір. Страва має глибокий символічний зміст, адже пшениця щороку оживає, тому є символом вічності.

Традиційно кутю готують з пшениці та додають до неї мед, горіхи та родзинки. Кутю готують по-різному не лише у кожному регіоні, але й у кожній родині.

Також додають узвар, шоколад, курагу чи халву. Кутя може бути рідкою або густою залежно від регіону. Подекуди кутю готують з рису.

Рецепт куті на Святвечір

Зерно пшениці (0,5 л) промити холодною водою, поставити варити, поки не стане м'яким. За той час, поки охолоджується зерно, промити гарячою водою мак (250 г). Воду злити і висипати мак до макітри. Перетирати його до появи молочкуватої суміші. Краще терти мак, якщо додати до нього 50 г цукру.

Зварене зерно пшениці помістити в макітру з перетертим маком, перемішати, додаючи мед чи цукор та горіхи до смаку.

Під час вечері першим пробує кутю господар!

Узвар

Узвар, або компот із сухофруктів, обов'язково має бути на українському різдвяному столі. Він символізує очищення тіла та душі.

Узвар готують із сушених фруктів — яблук, груш, вишень, родзинок, а також із свіжих фруктів і ягід.Назва походить від дієслова «заварити», тому що фрукти тільки доводяться до кипіння.

Узвар можна не варити, а настоювати у великому термосі: підготовлені сухофрукти пересипають в термос, заливають окропом, кришку термоса закривають і настоюють.

Рецепт узвару на Святвечір

  • Сушені яблука – 100 г
  • Сушені груші – 100 г
  • Чорнослив – 100 г
  • Родзинки – 50 г
  • Мед – 3/4 склянки
  • Вода – 5 л

 

Сухофрукти перебираємо, промиваємо та заливаємо водою, додаємо мед. Всипаємо в каструлю родзинки, накриваємо кришкою і варимо на середньому вогні протягом пів години. Готовий узвар настоюємо протягом 3-4 годин, потім охолоджуємо і подаємо на стіл.

Пісні вареники

Вареники символізують ситість і достаток. Пісні вареники з картоплею чи капустою обов'язково мають бути на різдвяному столі. Вареники подають змащеними олією, засмаженою цибулею або з грибною підливою.

Рецепт вареників на Святвечір

Для тіста:

  • Борошно пшеничне вищого сорту – 2 склянки
  • Вода – 0,5 склянки
  • Дріжджі сухі – 1,5 столових ложки
  • Сіль – щіпка
  • Рослинна олія – 2 столові ложки

Для начинки:

  • 1 цибулина,
  • приблизно 700 г білокачанної капусти,
  • 2 ст. ложки рослинної олії,
  • сіль, перець (за смаком)

 

Начинка: обсмажити дрібно нарізану цибулю, додати дрібно нарізану капусту, посолити, перемішати, протушкувати хвилин 10-15 на маленькому або середньому вогні, поперчити за смаком.

Тісто: додати в просіяне борошно сухі дріжджі, сіль, перемішати, додати теплу воду з розмішаною в ній олією, накрити рушником, поставити в тепле місце без протягів. Коли тісто збільшитися в 2 рази, робимо невеличкі кульки, кладемо начинку, защипуємо. Вареники повинні бути за розміром як великі пельмені або маленькі пиріжки. 

Пісні голубці

Вже сама назва цієї страви вказує на символічність. Голуб приносить мир та злагоду. Крім того, це страва з капусти, що є символом єднання навколо однієї основи, стабільності та сили.

Як правило, на Святвечір готували голубці із грибами. Також деякі господині готували овочеву начинку для голубців.

Рецепт пісних голубців на Святвечір

  • 11-12 шт капустяного листя
  • 350-400 г картоплі
  • 250-300 г грибів
  • 1 цибулина
  • 1 морква
  • 200 г томатної пасти
  • 1 лавровий лист
  • зелень кропу
  • Сіль за смаком
  • Рослинна олія для обсмажування

 

Картоплю очистити і відварити до готовності в підсоленій воді, потім воду злити, картоплю розім’яти в пюре.

Гриби обсмажити з дрібно нарізаною цибулею і натертою на тертці морквою, до золотистого кольору на олії, додати в картопляне пюре, додати солі за смаком і кропу, добре перемішати.

Капустяне листя відварити до м’якості у воді (воду не зливати), начинити листя картопляним п'юре і сформувати голубці. Укласти їх у кастрюлю.

У воді, в якій варилася капуста, розчинити томатну пасту і трохи солі, залити голубці так, щоб рідина злегка їх прикрила. Посипати кропом, додати лавровий лист, довести до кипіння, накрити кришкою і готувати на маленькому вогні 20-25 хвилин.

Борщ із вушками

Борщ з вушками — різновид борщу, до складу якого входять невеличкі варенички - "вушка" із пісного тіста з начинкою. Для начинки використовують підготовлені гриби, засмажені з цибулею, інколи - чорнослив, начинку із оселедця.

Гриби символізують продовження роду та плодовитість. Тому на різдвяному столі так багато страв з ними. 

Рецепт борщу із вушками на Святвечір

Для вушок: 1 1/2 склянки пшеничного борошна, 1/2 склянки води, 2 ст. ложки вершкового масла або маргарину, воду, сіль — за смаком.

Для начинки: гриби сушені або свіжі, цибуля, сіль, рослинна олія

Замісити тісто як на пельмені. Для начинки потрібні сушені або свіжі гриби. Якщо гриби сушені, то їх потрібно замочити у воді і потім відварити. Якщо свіжі, то досить їх відварити. Злегка підсмажити цибулю. Варені гриби відцідити від води, дрібно порізати, додати в цибулю і трішки посмажити.

Тісто розкачати на маленькі кружечки, покласти начинку з грибів і зліпити таким же чином, як ліпляться пельмені та відварити в підсоленій воді протягом 1 хв.

Тушена капуста з квасолею

На різдвяному столі капуста символізує єднання навколо однієї основи. 

Рецепт тушкованої капусти з квасолею на Святвечір

Потрібно: квасоля, квашена капуста, цибуля, морква, часник, томатний сік, олія, борошно, спеції. Зварити склянку квасолі. Дрібно нарізати цибулю, натерти моркву. Налити в сковорідку олію, вкинути цибулю та моркву. Трошки присмажити, всипати дві столові ложки борошна й добре вимішати.

Влити трошки варива з-під квасолі й ще раз вимішати. Додати капусту та квасолю. Перемішати та залити томатним соком. Посолити. Тушкувати, періодично помішуючи.

Квасоля

Страви з квасолі та гороху на Святвечір символізують весну, яка завжди відроджується в людині після занепаду.

Рецепт квасолі на Святвечір

Інгредієнти:

  • Квасоля біла або червона - 2 скл
  • Морква - 1 шт
  • Цибуля - 1 шт
  • Томатна паста - 2 ст л
  • Сіль і перець до смаку
  • Олія

Замочіть квасолю на ніч в холодній воді, після цього добре промийте. Залийте водою, варіть на середньому вогні до напівготовності приблизно годину.

Потріть моркву. дрібно поріжте цибулю. Розігрійте сковороду з олією, обсмажте цибулю і моркву приблизно 6-7 хвилин. Додайте готову квасолю, томатну пасту, 50 мл води, сіль і перець до смаку. Тушкуйте помішуючи ще 5-6 хвилин.

Оселедець

Риба - це символ християнства. Тому обов'язково серед 12 різдвяних пісних страв повинні бути і страви з риби.

Рецепт маринованого оселедця на Святвечір

На 250 г води додати 2 лаврових листки, 1,5 ст. л. оцту, 4 горошини чорного та пахучого перцю. Це все кип’ятити.

Нарізати шматками очищену і помиту рибу. Цибулю нарізати кружальцями. Складати в банку (1 л): один шар риби, один цибулі і т. д. Потім залити охолодженим маринадом.

Через день рибу можна подавати на стіл.

Пампушки

Пампухи на столі - це символ свята та солодкого життя.

Пампушка  — невелика кругла пишна булочка, виготовлена з дріжджового тіста з житнього, пшеничного, гречаного чи змішаного пшенично-гречаного борошна. Печені пампушки подавали до борщу замість хліба. 

Пампушки в Україні готували на Святвечір, затовкуючи їх часником. 

Рецепт пампушок на Святвечір

  • 1 кг борошна,
  • 50 г дріжджів,
  • 0,5 склянки цукру.
  • 200 г вишневого або трояндового варення для начинки

 

Розчинити водою половину борошна і дріжджів до однорідної маси з консистенцією домашньої сметани. Поставити в тепло. Коли тісто підійде, замісити його, додаючи решту муки, сіль і цукор. Знову поставити в тепло.

Коли тісто підросте, викладіть його частину на посипану борошном дошку і викачайте корж завтовшки 1 см. До половини коржа склянкою позначте кола. В центрі кожного кола покладіть варення без сиропу, накрийте другою половиною коржа і склянкою виріжте пампушки. Складіть їх на посипану борошном дошку і накрийте. Так само зробіть пампушки з решти тіста і всі разом поставте у тепле місце, щоб підійшли.

Смажать пампушки в соняшниковій олії. Готові пампушки можна посипати цукровою пудрою. Подавати їх краще за все з узваром.

Мариновані гриби

Гриби символізують продовження роду та плодовитість. Тому на різдвяному столі так багато страв з ними. А ще й тому, що вони є одним з важливих складових пісних страв. 

Рецепт маринованих грибів на Святвечір

Гриби відварюють в злегка підсоленій воді (2 столові ложки солі на 1 літр води), потім відкидають на друшляк і після розкладають по банках і заливають охолодженим маринадом з розрахунку 250-300 г маринаду на 1 кг грибів.

Маринад готують так: на 0,4 л води береться 1 чайна ложка солі, 5-6 горошин перцю, лавровий лист, кориця, гвоздика, лимонна кислота на кінчику ножа; все це кип’ятять протягом 20-30 хвилин на слабкому вогні, трохи охолоджують і додають і додають 6-8%-ий оцет у кількості 1/3 гранованої склянки.

Мачанка

Мачанка – одна із обов'язкових підлив на Святу Вечерю, яку готують із сушених білих грибів або сухих опеньок. До традиційної страви зазвичай відбирають самі капелюшки.

Рецепт мачанки на Святвечір

Потрібно: сухі гриби – 100 г, борошно – 60 г, часник – 10 г, перець, сіль – за смаком, цибуля – 100 г, олія – 40 г.

Гриби вимочити протягом 2-3 годин. Варити до повної готовності. До відварених грибів додати злегка підсмажене і розведене водою борошно і ще раз проварити. Заправити розтертим часником, меленим перцем, сіллю та дрібно покришеною підсмаженою цибулею. Подавати з чорним хлібом.

Січеники з гороху

Січеники з гороху — символізують сльози Божої Матері, пролиті за гріхи людей.

Рецепт горохових січеників на Святвечір

Потрібно: 2 склянки гороху, 4 ст.ложки манної крупи, 2,5 ст. ложки олії, 2 яйця, 3 ст. ложки сухарів, 1 цибулина.

Горох замочити на ніч, відварити і протерти через сито. Перемішати із густою манною кашею. Додати підсмажену цибулю, пропустити через м'ясорубку. Заправити сирими яйцями, посолити, поперчити. Робити котлети, обкачувати у сухарях і смажити до золотистого кольору. Перед подачею на стіл полити теплою олією.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень