«Що вони курять?» - українці обговорюють новий стандарт освіти для старшокласників

Його затвердив уряд

Фото ілюстративне

Кабінет Міністрів України затвердив Державний стандарт профільної середньої освіти.

Його застосовуватимуть в 10-12 класах академічних ліцеїв, закладах професійної, професійно-технічної та фахової передвищої і спеціалізованої освіти.

Що передбачає новий стандарт освіти?

Новий стандарт передбачає можливість створювати індивідуальну програму навчання – учні старших класів зможуть обирати, навчатись їм за академічним або професійним спрямуванням.

Зокрема вони зможуть обрати профіль, який передбачатиме навчальні предмети / інтегровані курси для поглибленого чи професійно орієнтованого вивчення, а також предмети / інтегровані курси поза профілем.

Коли почнуть діяти затверджені нововведення?

Навчання за новим стандартом розпочнуть із 1 вересня 2027 року.

До цього в Міносвіти планують затвердити типову освітню програму та моделі навчальних програм різних інтегрованих курсів і навчальних предметів, систему зміни мережі закладів освіти, зокрема створення ліцеїв. Однак пілотне тестування розпочнуть уже наступного року.

Що зміниться на практиці

Вибір профілю навчання передбачає різні напрямки, як от математичний, STEM, IT, мовно-літературний тощо.

Згідно з новим стандартом 10 клас буде адаптаційним, і кількість годин на обов’язкові навчальні предмети й інтегровані курси буде в ньому найбільшою, а предметів на вибір найменше.

 

В 11 і 12 класі відчутно зростатиме кількість годин для навчальних предметів та інтегрованих курсів за обраним профілем. В разі потреби, заклад освіти може підсилити цими годинами предмети або курси, обовʼязкові для всіх профілів.

Окремі варіанти базового навчального плану пропонуватимуть для класів із навчанням мовою корінного народу або національної меншини.

Коментарі фахівців

Ексдиректор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук звернув увагу на важливий недолік новації:

 

Дуже гарні картинки… І за змістом, і за оформленням. Але не вистачає однієі картинки. Про фінанси.

 

Скільки буде потрібно коштів, щоб гарні малюнки перетворилися у такі ж гарні реалії. Враховуючи все-все: підготовку нових педкадрів, нові зарплати, нові підручники, нові приміщення, нові посібники, нові засоби навчання і т.д. і т.п.

 

Адже без всього цього новий стандарт буде неможливо реалізувати…

 

Між іншим, деякі витрати на реалізацію нового стандарту потрібно здійснювати вже сьогодні.

 

У 2027 році буде пізно…

 

За пʼятдесят років роботи в освіті гарних малюнків і програм бачив безліч. Але лише в дуже рідкісних випадках гарні мрії ставали гарними справами… І це тоді, коли не було війни…

 

Однак, мрії мені подобаються… Хоч іще потрібно все це аналізувати. І глибоко.

Ігор Лікарчук

Заступник директора з НВР, фізико-технічний ліцей м. Херсон Володимир Бєлий вважає майбутні зміни недостатніми:

Йшли, йшли, а до профільного навчання старшокласників ЦИКЛУ споріднених предметів так і не збираємося дійти ?

 

Модель узагально усередненької освіти, навіть у старшій ланці, лишається «свяченою коровою» у мізках реформаторів, яким доручено здійснити прорив майбутнього України до успішної економіки та соціальної сфери ?

 

Вперед до майбутнього у названому по-новому «доброму радянському» варіанті загально освітньому варіанті, де «у старшокласників буде більший вибір» ?

 

А що у підсумку для майбутнього країни: продовжувати ходити з простягнутою рукою по світу багатих технологій та матеріальних цінностей, де вже віками старшокласників навчають виключно (!) профільному ЦИКЛУ споріднених предметів, а не «улюбленому» одному-двох?

Заслужений вчитель України Віктор Мисан висловився ще більш категорично:

Це як в анекдоті про теоретично і практично. Шо вони курять і як вони реалізують це все на практиці?

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Знайдено автомобільні номера

  Знайдено автомобільні номера ВК1273НА , ВК7773ВК

Більше оголошень