Що приносили в дім 23 вересня, щоб захиститись від злих сил: народні прикмети

23 вересня за новим церковним календарем згадують зачаття Іоана Предтечі

У цей день молилися Іоанну Хрестителю і просили його про зцілення від хвороб, особливо від головного болю, позбавлення від шкідливих звичок, заспокоєння душі, а також про народження дитини.

Іоанн відомий під ім'ям Предтечі та є пророком, який передбачив появу Христа й хрестив його у водах Йордану.

Зазвичай 23 вересня починали топити печі. Говорили, що в цей день обов’язково потрібно утеплити будинок, протопити хату, заготовити дрова на зиму.

У цей день наші пращури відзначали іменини горобини. Дерево вважали потужним оберегом від будь-яких хвороб та злих сил.

23 вересня гілку горобини з ягодами приносили в дім та  ставили біля порога чи підвіконня. Вірили, що це захистить дім від злих сил.

У давнину люди вважали, що нечисть боїться горобини і не наближається до неї.

 

Що не можна робити 23 вересня

Жінкам 23 вересня заборонено сварити свого чоловіка. В іншому разі в житті жінки почнуться такі труднощі, які вона не зможе вирішити самостійно.

Не варто у цей день приймати доленосні рішення — ні поспішні, ні зважені. Вважається, що їх наслідки можуть бути непередбачуваними.

Не рекомендували 23 вересня нарікати на долю (в тому числі на неслухняних дітей або невірного чоловіка) і розповідати кому-небудь про свої проблеми. Інакше з ними доведеться жити до кінця днів, говорили в народі.

Також говорили, що у цей день свої біди перераховувати не можна, оскільки, скільки нарахуєш бід, стільки ж прийде знову – накличеш.

Люди намагалися в цей день і в найближчий тиждень не приводити незнайомців в будинок. Інакше незабаром в житті людини буде велика зрада.

Народні прикмети на 23 вересня

  • 23 вересня мало грибів і багато горіхів – чекай суворої зими.
  • Якщо в цей день вранці встав туман, а вночі були заморозки, то на наступний рік буде хороший урожай зернових.
  • Бур'яни ростуть високо – зима буде сніжна.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Олеся Шевчук

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень