Що приносили в дім 5 серпня, щоб притягнути багатство: народні прикмети

5 серпня за новим церковним календарем православні віряни згадують мученика Євсигнія Антіохійського

Також 5 серпня за новим церковним стилем відзначають передсвято Преображення Господнього, тобто, день перед святом.

Селяни 5 серпня проводили жнива, також збирали цибулю. Була поширена традиція, згідно з якою потрібно обов’язково сьогодні серпня їсти хліб з сіллю та цибулею, запиваючи квасом.

Крім того, розвішували в будинках зв’язки з цибулею, вважаючи, що так повітря очищається від бактерій і мікробів.

Під час жнив 5 серпня намагалися знайти стебло, на якому одночасно росло б 12 колосків.

Таку знахідку належало принести в дім і зберігати до наступної весни. Вірили, що такий колосок буде приносити благополуччя і багатство всьому будинку і його мешканцям.

Належало також саме 5 серпня замісити хліб з борошна першого помолу, щоб протягом року не відчувати нестачу в продовольстві і зберегти запаси до наступної весни.

 

Що не можна робити 5 серпня

Наші предки вважали, що 5 серпня не варто робити пропозицію руки і серця. Вони вірили, що рішення (як позитивне, так і негативне), прийняте в цей день, виявиться помилковим.

Не слід 5 серпня залишати дітей надовго самих. У народі вірили, що їх можуть налякати злі духи, які в цей час носяться в пошуках невинної душі. Позбутися від цієї дитячої травми вдасться дуже не скоро.

Не рекомендували 5 серпня сперечатися з близькими, особливо з людьми похилого віку. У народі говорили, що, не послухавшись, можна посваритися так сильно, що помиритися не вдасться до самої їх смерті.

Не можна 5 серпня виходити на вулицю опівночі. Предки вірили, що вулицями в такий час бродять чорти і біси, які можуть зробити самотню людину некерованою і злою.

 
Народні прикмети на 5 серпня

  • Яка погода 5 серпня – таким і грудень буде
  • П’явки на поверхню води спливають – дощ буде
  • Грім зранку віщує дуже спекотну погоду.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Олеся Шевчук

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень