Що означають символи на українських банкнотах (ФОТО)

Що приховують у собі українські гривні

Віталій Носач, РБК-Україна

Українська гривня зображує різні історичні епохи і перебуває на одному рівні захисту із провідними валютами світу.

1 гривня

На одногривневій купюрі зображено князя та хрестителя Київської Русі Володимира Великого. Трохи позаду нього та ліворуч є частина мініатюри хрещення Десятинної церкви. Ця історична подія, датована 996 роком, згадується у Радзивіллівському літописі.

На зворотній стороні основну частину займає зображення Києва, яким він був у 10 столітті. А праворуч можна побачити композицію, яка містить військове знаряддя, хрест та інші елементи декору часів Володимира Великого.

2 гривні

На цій купюрі маємо зображення іншого київського князя Ярослава Мудрого. За ним можна роздивитися його власну срібну монету з гербом.

Крім нього, на монеті є напис, який Ярослав передав своїм синам як мудрість. Вона звучить так: «Якщо будете жити в любові між собою, Бог буде у вас».

Зворотна сторона банкноти показує нам здобутки правління Ярослава Мудрого. Зокрема, це Софійський собор і тогочасний збірник законів «Руська правда».

5 гривень

На банкноті номіналом п'ять гривень маємо зображення видатного українського гетьмана Богдана Хмельницького. Позаду його портрету не зображено жодних мініатюр чи творінь. Натомість можемо бачити підпис полководця.

Інший бік гривні демонструє Іллінську церкву в Суботові. Вона була побудована як родинна усипальня Хмельницьких. У 1664 році гетьманська гробниця була спаплюжена. Польський військовий діяч Стефан Чарнецький пограбував і спалив Суботів.

Також на зворотній стороні можна побачити козацьку зброю та гетьманські клейноди: прапор, булава, бунчук, печатка, комишина, духові труби, чорнильниця, литаври та гармати.

10 гривень

На десятигривневій купюрі відображено портрет іншого українського гетьмана Івана Мазепу. Він був керманичем Лівобережної України в часи, коли та була розділена.

На лицевій стороні, крім обличчя гетьмана, можна роздивитися його герб та уривок з авторського твору Мазепи «Дума».

«А за віру хоч умріте, і вольностей бороніте», - йдеться в рядках.

На іншій же стороні традиційно зображено пам'ятку архітектури, а саме Успенський собор Києво-Печерської лаври. А ще - композицію з атрибутів життєдіяльності та творчості Мазепи: книги, чорнильниця та струнний інструмент торбан.

20 гривень

На цій купюрі зображено людину мистецтва та суспільного життя України - письменника Івана Франка. Біля нього бачимо уривок із власного твору:

"Земле, моя всеплодющая мати,

Сили, що в твоїй живе глибині,

Краплю, щоб в бою сильніше стояти,

Дай і мені!"

Ця банкнота відрізняється від усіх попередніх наявністю оптично-змінного елементу захисту. Це стилізоване зображення квітки, колір якої змінюється під час споглядання банкноти з різних сторін.

А на зворотній стороні можна побачити Львівський оперний театр.

Джерело: РБК

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Алексєєва Вікторія

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень