Що не можна робити із грошима 16 червня: народні прикмети

В православ'ї 16 червня вшановують священномученика Лук'яна Бельгійського

Слов'яни дату 16 червня називали Лук'ян Вітрогон, тому що впродовж століть помітили — у цей день часто дмуть сильні вітри. А їх напрямок підказував людям, якого врожаю можна очікувати в майбутньому сезоні.

Так, південний вітер обіцяв гарний врожай ярих, а північно-західний вітер — дощове літо. Східний вітер віщував хвороби, а північно-східний – великі вітри влітку.

 

Народ навіть на цей рахунок прислів'я придумав: «Не лягай рано спати на Лук'яна, а вітерця дочекайся і краще придивися, звідки він дме».

За традицією, 16 червня господині готували декілька картопляних страв. Вірили, чим різноманітнішим буде картопляний стіл, тим більшим урожаєм порадує картопля.

Картоплю подавали вареною і смаженою, запеченою і тушкованою. А ще неодмінно випікали пиріжки та пироги з начинкою з картоплі. Випічкою обов'язково пригощали сусідів, щоб вони урожай не наврочили.

Що не можна робити 16 червня

Дата 16 червня вважається несприятливою для початку подорожей, далекої поїздки, відрядження. 

Не можна було 16 червня розливати воду. Наші предки вірили: якщо пролити що-небудь вранці у цей день, можна втратити удачу.

Не варто в цей день проводити фінансові маніпуляції: позичати гроші, вкладати їх в нову справу або робити великі покупки. Якщо не послухатися цієї заборони, грошові втрати виявляться серйозними й навіть непоправними.

Не рекомендували у цей день виходити з дому після заходу сонця, особливо якщо в цей день бушує вітер. Вважали наші предки, що разом з піском і тополиним пухом в повітрі буде літати нечиста сила, яка запросто може закрутити людині голову.

Народні прикмети на 16 червня

  • Якщо весь день буде йти дощ – буде багато грибів
  • Північно-західний вітер віщує сиру погоду і приносить хвороби
  • Собака мало їсть або їсть траву і погано спить – до дощу
  • Туман вранці стелиться по воді – до сонячної погоди
  • Гроза в цей день обіцяє поганий збір сіна.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень