Що це летить? Українцям розповіли, як розпізнати звук ракети

Та куди правильно ховатися, якщо тривога застала не вдома

Українцям розповіли, яким чином можна розпізнати політ ракети/снаряду та що робити, коли щось летить. Снаряд/ракету легко можна помітити та зреагувати. Залп реактивної установки добре видно.

Вночі це яскравий спалах на обрії, а вдень – димні сліди ракет. Звук ракети, що летить, нагадує свист із шурхотом, – повідомляє Боярський гуманітарний штаб.

Одразу ж після сигналу тривоги варто зайти в безпечне приміщення. Наприклад, у будівлі це внутрішній сходовий майданчик без вікон та зовнішніх стін.

Сядьте на сходи та не стійте на прольоті. У багатоповерховому будинку потрібно перебувати мінімум на два поверхи нижче за дах. А якщо у будинку три поверхи, то найбезпечніший — поверх середній.


Як правильно розставити пріоритети при виборі захищеного простору:

  • бомбосховище;
  • метро;
  • внутрішній під'їзд без вікон;
  • внутрішнє приміщення – з мінімумом зовнішніх стін, вікон та дверей.

Не вибирайте душ або туалет, і тримайтеся якомога далі від кераміки, фарфору та битого скла.

Важливо!

Заздалегідь сплануйте шлях до захищеного простору та приберіть звідти будь-які перешкоди та предмети, які можуть позбавити транспортну доступність та призвести до падіння чи травм.

Не стійте біля входу в будинок через ризик уламків та віддачі.

Важливо залишити вхідні двері в будинок відкритим для тих, хто знаходиться зовні.

Де знайти безпечне місце, якщо тривога застала не вдома?

  • Забудована територія: зайдіть у сховище, метро чи найближчу будівлю. Не залишайтеся у лобі.
  • Відкритий простір: слід лягти на землю та закрити голову руками. При попаданні ракети найменш вразливе місце — якомога ближче до землі.


Що робити, якщо повідомлення про тривогу надійшло під час поїздки автомобілем/автобусом/поїздом?

Потрібно зупинитися на узбіччі, вийти з автомобіля та зайти до найближчого метро, будівлі чи сховища. Якщо ви не встигаєте дістатися до будівлі за наявний у вас час, потрібно залишити автомобіль і віддалитися від нього на безпечну відстань (не залишатися на узбіччі, переступити через бар'єрну огорожу), лягти на землю і закрити голову руками. Тільки якщо немає можливості вийти з автомобіля, слід зупинитися на узбіччі та пригнутись нижче рівня скла.

Важливо відзначити, що автомобіль не захищає від уламків ракет та снарядів.

Водій автобуса зобов'язаний зупинитися на узбіччі та відкрити двері, щоб пасажири могли дістатися найближчої будівлі. Якщо неможливо дістатися до будівлі за наявний час, потрібно пригнутися нижче рівня вікон і закрити голову руками.

У поїзді пасажири повинні пригнутися нижче за рівень вікон.

Фахівці також звертають увагу, якщо ви перебуваєте в споруді, де немає можливості потрапити в захищений простір, то просто вийдіть на вулицю, ляжте на землю і закрийте голову руками.

Не можна збиратися групами в районі падіння або перехоплення ракети: скупчення народу небезпечне через ризик ураження уламками перехоплених ракет або повторного залпу.

Якщо ви побачили ракету на землі, слід не підпускаючи до неї допитливих, повідомити про її падіння службам безпеки.

Не виходьте з укриття, не почекавши хоча б 10 хвилин після завершення обстрілу, адже після залпу зазвичай ведеться уточнення результатів стрільби та коригування вогню, або зміна позицій.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень