«Ще не аварія, але вже аварійна ситуація»: рос.армія на ЧАЕС - це велика проблема (ВІДЕО)

Після проїзду танків окупанта у Чорнобильській зоні серйозно «фонить»

Чорнобильська АЕС. Фото з мережі, ілюстративне
Чорнобильська АЕС. Фото з мережі, ілюстративне

Увечері 24 лютого прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що російські війська захопили Чорнобильську АЕС. Жителі Енергодару чергують на в’їзді до міста, поряд з яким розташована Запорізька АЕС. Містяни тримають оборону, намагаючись не допустити окупації міста.

Чим загрожує присутність там російської армії Радіо Свобода дізналося у в.о. голови «Енергоатому» Петра Котіна.

Подаємо найцікавіші фрагменти з інтерв’ю (більше - у відео нижче).

ЧАЕС у наші дні. Фото з мережі
ЧАЕС у наші дні. Фото з мережі

– Ви не керуєте ЧАЕС, але контролюєте там сховище ядерних відходів. Скажіть, чому світу загрожує перебування там російських військ? Чи знаються вони на тому, як поводитися в таких зонах відчуження?

– Дійсно, вони зайшли, вони не розуміють нічого, як треба працювати в цій контрольованій зоні. Це екологічний заповідник. Там нічого немає, крім ядерних об’єктів, на яких зберігається або вже відпрацьований ядерний матеріал, або джерела іонізувального опромінення. Усе це стосується радіоактивних відходів.

Для чого вони зайшли туди, не розуміючи ні правил роботи з цією зоною, не відповідаючи за ядерну безпеку в цій зоні, – це незрозуміло.

 

Але також незрозуміло, для чого вони вдерлися в Україну.

На Чорнобильській атомній станції вони утримують персонал під дулами своїх автоматів 6-ту добу. Зараз персонал працює без заміни там. Вони (російські військові – ред.) намагаються налагодити контакти з рідними цього персоналу. Але сама ця ситуація, коли захоплений персонал при військовій агресії підпадає під категорію аварійної ситуації.

Це ще не аварія, але це аварійна ситуація в зоні розташування цього об’єкта за тими класифікаціями, які існують в МАГАТЕ. Тому ми звернулися до МАГАТЕ, до пана Гроссі, гендиректора МАГАТЕ, і виставили такі умови: попросили, щоб МАГАТЕ втрутилось у ситуацію, щоб був установлений, по-перше, недопуск російських загарбників у 30-кілометрову зону навколо наших атомних станцій.

У нас 4 чинні атомні станції, а також передача контролю за ядерними об’єктами, які зараз знаходяться в Чорнобильській зоні, українській стороні – спеціалістам, які дуже добре розуміють усі небезпеки.

– Відповідно до повідомлення на офіційному телеграм-каналі «Енергоатому», військовим, які перебувають та не вміють поводитися у зоні відчуження, загрожують онкозахворювання та, можливо, смерті через те, що вони отримують неконтрольовану дозу випромінювання.

– Це вірогідно. Там ЧАЕС, 35 років тому там сталася катастрофа. Під час цієї катастрофи стався викид великої кількості радіоактивних матеріалів дуже високого забруднення. Для того, щоб попередити подальший вплив цих радіоактивних речовин на всю Україну, на весь світ, там ухвалювались швидкі рішення. Швидко створювались відповідні сховища для тих радіоактивних речовин, які там були. І вони зараз знаходяться там.

Вони знаходяться в різних містах цієї Чорнобильської зони. Де вони знаходяться, що там зберігається і з якою радіоактивністю – знають тільки українські фахівці, які займаються цим 35 років.

 

Звичайно, приходять деякі, вибачте, горили, які зовсім не знають, де та що знаходиться і які наслідки будуть від того, якщо це буде зрушуватися з місця.

 

Там їздять важкою технікою вони, давлять на ґрунт, в якому є ці речовини. Ці речовини потрапляють у повітря, після цього збільшується радіоактивний фон. (...)

 

Якщо ви перебуваєте на цьому могильнику, ви не розумієте, що там знаходиться, але ви танком своїм його розворушуєте. І після цього ви будете такі дози опромінення отримувати саме на цій ділянці, що після цього жити будете недовго.

Якщо люди цього не розуміють і навіть не розуміють цей ризик, який там є, це їхня справа.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень