Ще дорожчі пологи та лікування онкології: які медпослуги лишаються безкоштовними для українців?

На що сподіватися цьогоріч при зверненні за кваліфікованою медичною допомогою

В Україні затвердили оновлену Програму медичних гарантій, яка передбачає розширення переліку безкоштовних медпослуг громадянам. В Нацслужбі здоров’я кажуть, що для реалізації програми цьогоріч виділили 157 млрд грн, що дозволить підвищити тарифи практично на всі медичні послуги.

Наприклад, на лікування онкологічних захворювань у 2022 році закладено понад 8 млрд грн, що майже на 5 мільярдів більше, аніж торік.

 

Фінансування допомоги пацієнтам із серцево-судинними захворюваннями, зокрема, у випадках інфарктів та інсультів, збільшується на 1,8 млрд грн і цьогоріч становить 4,8 млрд грн.

Тобто медичні установи отримуватимуть більше грошей, що дозволить їм закуповувати необхідні ліки й створювати гідні умови праці для медиків, наголошує очільниця НСЗУ Наталія Гусак.

До переліку безкоштовних медичних послуг Програми медичних гарантій у 2022 році включено:

  • первинна допомога — послуги сімейних лікарів, терапевтів і педіатрів;
  • спеціалізована та високоспеціалізована допомога — послуги у лікарнях, наприклад, операції та перебування у стаціонарі;
  • екстрена допомогу — виклик «швидкої» 103;
  • паліативна допомога та медична реабілітація;
  • медична допомога дітям віком до 16 років;
  • ведення вагітності та пологи.

Загалом у програмі-2022 — 38 пакетів послуг, два із яких — нові: хірургія одного дня для дорослих та дітей, а також медична допомога в умовах епідемій.

Пріоритетними на цей рік лишаються лікування інсульту та інфаркту, дослідження для раннього виявлення онкології, допомога породіллям під час пологів і медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках.

Збільшуються тарифи на лікування онкологічних захворювань:

  • тариф на хіміотерапевтичне лікування збільшили до 36 тис. грн (+10 тис. у порівнянні з минулим роком);
  • за лікування дітей від онкохвороб НСЗУ платитиме закладам до 131 тис. грн;
  • тариф із лікування онкогематологічних захворювань зросте з 54 тис. грн. до 74 тис. грн.

Один із найвищих тарифів в оновленій Програмі — неонатальна допомога — це 135 тис. грн замість 113-ти. А максимальний тариф взагалі становитиме 161 тис. грн (за лікування недоношених дітей в установах, які відповідають додатковим вимогам, зазначили в НСЗУ).

Тариф за медичну допомогу під час пологів збільшиться на 5 тис. грн — до 15 тис. грн. А для закладів, які відповідатимуть додатковим вимогам, — до 20 тис. грн.

Серед нововведень — обов'язкове безкоштовне проведення неонатального скринінгу для новонароджених для діагностики 21 захворювання.

 

Зміни у програмі «Доступні ліки»

Сюди включають препарати для лікування захворювання Паркінсона, а також хронічного обструктивного захворювання легень.

Джерело: ФАКТИ

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень