Сервіз «Рибки» з серванта: ви здивуєтеся, коли дізнаєтеся їхнє справжнє призначення (ФОТО)

Про історію виникнення сервізу

У наших бабусь та мам завжди були серванти з великою кількістю різних сервізів. Вони були різної якості і колірної гами, на 6 і на 12 персон. Серед них був дивний сервіз «Рибки».

Він був білого, червоного, золотого і синього кольорів.

Більшість людей ніколи ним і не користувалися, сприймаючи набір рибок як елемент декору. Адже маленькі рибки були схожі на незручні стопки, а велика рибка нагадувала графин. Проте ніхто з них нічого не пив.

Яка історія сервізу «Рибки»

Сервіз «Рибка» складався з графина об’ємом 700 мл і 6-ти чарок по 30 мл. Набір для алкоголю у формі рибок вигадав грузинський художник Барамідзе Абесалом Давидович.

Відомо, що перший набір був виготовлений у білому й золотому кольорах. 1956-1959 років цей сервіз був представлений на різноманітних закордонних виставках кераміки та отримав визнання і популярність.

1960 року почалося виробництво сервізу «Рибки» на заводах у Ризі і Тбілісі, потім на відомому Полонському порцеляновому заводі у Хмельницькій області і на Городницькому порцеляновому заводі Житомирської області.

Сервіз отримав назву «Сімейство коропів». У магазинах Радянського Союзу графин можна було купити за 2 рублі 55 копійок, а стопки – за 50 копійок. Легендарний сервіз продавався майже 30 років, за цей час його купили майже в кожну оселю.

Сервіз «Рибки» – ціна сьогодні

Якщо стан сервізу хороший і повний комплект, є графин і всі чарки, колекціонери готові заплатити від кількох сотень до кількох тисяч гривень. Все залежить від рідкісних забарвлень «рибок» та місця виготовлення.

Особливо цінуються набори з клеймом радянських керамічних заводів, як-от ЛФЗ або «Гжель».

Джерело: tsn

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень