Освітній омбудсмен України: «Відсторонення вчителів – законні, але... Є одне «але»

Сенсаційна заява

Вимога щодо вакцинації та відсторонення від роботи – не є порушенням прав вчителів та викладачів вишів. Про це заявив в ефірі Радіо Трек освітній омбудсмен України Сергій Горбачов :

 - Основним правом людини є право на життя і здоров’я, і всі інші права мають нижчий пріоритет.

 

Ми, найперше, маємо дбати про життя та здоров’я громадян, а статистика останнім часом – жахає.

 

Вимога стосується усіх закладів освіти – і шкіл, і дитсадків, і вищих навчальних закладів. І не лише педагогів, а й усіх працівників закладу.

За інформацією на вчора, 26 жовтня, Україна наближається до позначки 80% вакцинованих освітян, додав омбудсмен. 

Сергій Горбачов. Фото з його сторінки у Фейсбуці.
Сергій Горбачов. Фото з його сторінки у Фейсбуці.

На примус до вакцинації Горбачову скаржились вчителі, але не з Рівненщини.

 - Я раніше виступав за те, що відсторонення від роботи вчителів є незаконним. І воно було справді незаконним до моменту ухвалення відповідного рішення Кабміну. Тобто з 8 листопада воно є законним, - пояснив Сергій Горбачов.

А якщо батьки хочуть «свого невакцинованого вчителя»? Як бути у таких випадках і взагалі як до дистанційного навчання ставляться батьки? На ці питання Сергій Горбачов відповів:

 - Батьки хочуть, щоб діти отримували якісну освіту. Вони, звісно, проти дистанційного навчання. Але тут я вбачаю когнітивний дисонанс. Є таке поняття у психології, коли людина думає одне, а робить – інше.

 

Батьки за те, щоб вчителі викладали, за те, щоб вчителі дотримувались вимог – тобто вакцинувались. Але, на жаль, самі не поспішають вакцинуватися.

 

Щодо дистанційного навчання, то, по-перше, воно не може замінити очне навчання.

 

По-друге, ми не знаємо, які саме освітні втрати понесла наша спільнота, діти зокрема, під час дистанційної освіти. У нас немає якісних досліджень щодо дистанційної освіти, - відповів Сергій Горбачов.

Сам Сергій Горбачов задовго до пандемії використовував інструменти дистанційного навчання, і стверджує, що вони хороші. А от чому вони не влаштовують батьків, Сергій Горбачов припустив:

 - Допомогти дитині організувати робочий простір і побудувати графік навчання батьки можуть. Але коли батьки зіткнулись з тим, що їм довелося пояснювати складні речі, то вони, звісно, почали сприймати це травматично.

 

Мені це зрозуміло, бо вчитель – це важка професія. Як на мене, дистанційне навчання продемонструвало, наскільки важливою є професія вчителя. Наскільки важливо знайти підхід до дитини і пояснити їй важкий матеріал простими словами.

 

Батьки раніше думали, що у школі нічого серйозного не відбувається, а під час пандемії вони зрозуміли усю складність роботи педагогів.

Офіційний сайт Освітнього омбудсмена України - сюди можна звертатись.
Офіційний сайт Освітнього омбудсмена України - сюди можна звертатись.

І найголовніше питання – чи є заміна відстороненим вчителям? Сергій Горбачов резюмував:

 - Немає і це дуже важлива і болюча тема. Постанова Кабміну про те, щоб відсторонювати невакцинованих працівників закладів освіти, то тут виникає багато запитань.

 

Минулого тижня ми надіслали лист у МОЗ, МОН та Державну службу з питань праці із запитанням: «Які механізми реалізації постанови?»

 

Там величезна кількість юридичних моментів, які треба узгодити.

 

Я, щиро кажучи, очікую роз’яснень, щоб знати, що роботи.

 

Наразі немає чіткого розуміння, як діяти. Відсторонили людину, а хто на її місці буде?

Нагадаємо, Рівненщина зараз у червоній карантинній зоні. До 1 листопада у школярів - канікули, після чого, з великою ймовірністю, діти залишаться на дистанційній формі навчання. 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень