Село Паші «Мерседеса» виходить з УПЦ МП

Справа за релігійною громадою

Громада села Вороньків, що на Київщині, надумала розпрощатися з УПЦ мп і приєднатися до Православної церкви України.

Відомо, що саме у цьому селі за місцем реєстрації відбуває домашній арешт колишній очільник Києво-Печерської Лаври, в народі знаний як Паша «Мерседес».

Оскільки Служба безпеки України відкрила два кримінальні провадження щодо діяльності скандального митрополита Павла Лебедя. Йдеться про «поширення релігійної ворожнечі», «заперечення російської агресії та глорифікацію (звеличення) її злочинів». 

Та доки Павло носить браслет, його односельці часу не гають. Громада прийняла принципове рішення «вийти з-під підпорядкування московського патріархату.

Про це для журналістів «5 канал» розповів настоятель храму УПЦ мп отець Максим.

Церква Онуфрія не каже своїм парафіянам усієї правди про зв'язки з російською православною церквою. А в щирість публічного засудження війни предстоятелем митрополитом Онуфрієм – не вірить, – розповідає настоятель.

У статуті Української православної церкви до 27 травня 2022 року було зазначено, що вона є невід'ємною частиною рпц.  Після цієї дати до статуту було внесено зміни та  ухвалено рішення про  самостійність і незалежність. А ще прибрано усі згадки про підпорядкування рпц.

Настоятель пояснює, що навіть після змін у статуті УПЦ продовжувала посилатися на грамоту колишнього російського патріарха, у якій чорним по білому – незалежність лише під крилом рпц.

У Вороньківській громаді шість церков УПЦ мп. Ще перед Великоднем місцева влада м'яко просила місцевих батюшок стати на бік української церкви.

Є в мене їхні підписи, де ми їх просили перед святом Великодня, я їх усіх викликала. І також про можливість: «Ви б хотіли перейти? Так, ми б хотіли. Аби лише на державному рівні». – Перейти до ПЦУ? – Так, так, – наголошує голова Вороньківської ОТГ Любов Чешко.

Тепер справа за релігійною громадою.  

Не хочу, щоб були ті з росії. Нащо вони треба? Скільки вже побили, знищили! – каже місцева жителька Олександра.

Та буде так, як  вирішать парафіяни з усіх церков. Тоді і священники муситимуть їх підтримати. Хоча є й такі, що бояться відкрито заявити про відмежування від Онуфрія. Можливо навіть через тиск. Але є й ті, хто досі розмірковує.

За кілька тижнів релігійна громада одного з сіл планує провести збори й остаточно заявити про відмежування від московської церкви.

Джерело: «5 канал»

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Пицька

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень