Рятувальники та поліцейські ловили рибалок на Басовому Куті (ФОТО)

Деякі тікають

Працівники служби порятунку та поліцейські сьогодні ходили озером Басів Кут, шукаючи рибалок. Любителям зимової риболовлі вони вручали листівки із правилами безпеки поводження на воді. Профілактичний рейд працівники Держслужби з НС робили з метою зменшити кількість випадків падіння в крижану воду.

Таке трапляється зазвичай через незнання правил поведінки на кризі, розповідає начальник рятувальної служби на водних об’єктах Анатолій Якимчук:

Тільки-но лід ще два-три сантиметри, вони вже сидять на середині озера. Під ними глибина 5-6 метрів води.

 

На жаль, нічого не допомагає і стараємся їх просити, щоб не йшли на воду, застерігаєм, але це такий контингент людей, що не піддаються на прохання.    

Анатолій Якимчук зауважує, що безпечна товщина криги – від семи сантиметрів. Ополонки варто пробивати на відстані близько 15 метрів одна від одної, щоб лід не тріснув.

У випадку, якщо людина все ж потрапила в холодну воду – головне не панікувати, а намагатись закріпитися на кризі та кликати на допомогу. Аби не піти під воду, охочі прогулятися по замерзлій водоймі, мають заздалегідь закріпити на собі мотузку.

Якщо вже людина пішла на дно, її усе ще можна врятувати. До таких випадків завжди готові водолази рятувальної служби. Водолаз першого класу Михайло Менилюк рятує людей з 1991 року. Тренується кожного дня, навіть у холодну погоду.

Під водою спочатку холодно, але потім організм звикає. Дуже добре захищає костюм. Найважче у порятунку - це час. Людину потрібно витягнути за 5 хвилин, інакше не врятуєш. А під водою можу протриматись до години.

Такий костюм рятує від шаленого холоду

Цьогоріч до акції залучили й поліцейських. Копи радили рибалкам не вживати алкоголь для того, аби зігрітися, адже міцні напої лише сприяють обмороженню та посилюють небезпеку провалитися крізь лід через неадекватну поведінку. Досвідчених риболовів просять ділитись досвідом із новачками та самим не забувати про правила безпеки.

Пан Анатолій - ас у своїй справі. Пенсіонер займається риболовлею вже півстоліття. На льоду іноді може провести цілий день. Каже, зігрівається, коли рубає ополонки й категорично проти вживання алкоголю в мороз.

Людина себе повинна берегти. Не вживати горілки.

 

Буває таке, що понапиваються й валяються там на льоду. А коли лід тонкий, то можуть не помітити й наступити.

До слова, працівники рятувальної служби готуються до Водохреща. Поряд із прорубаним в кризі хрестом вони розгорнуть намет обігріву, щоб уникнути випадків обмороження, адже на свято синоптики обіцяють пониження температури.  

[media=77453] 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень