#Руки_геть_від _медиків: соцмережі вибухнули через смерть породіллі у Рівному

Жінка вирішила народжувати вдома

Увечері суботи, 23 січня, 34-річну ледь живу жінку привезли медики швидкої допомоги до міського пологового.

Породілля була противницею традиційної медицини і позиціонувала себе як людину, яка встановлює тісний контакт із природою.

Завагітнівши вдруге, рівнянка вирішила народжувати вдома, попередньо домовившись із так званою «духовною акушеркою», доулою.

Відомо, що доула здобувала свій фах ДВА ТИЖНІ.

 

Нещодавно вона, нібито, допомогла народити вдома відомій інста-мамі Софії Стужук.

 

Користувачі соцмереж повідомляють, що послуги доули коштують близько $2 000.

Але рівнянці було категорично заборонено народжувати без допомоги професіоналів - у неї була складна анемія. Рівень гемоглобіну у крові - 81.

Проте жінка прийняла інше рішення…

У час «Х» рівнянка, заручившись допомогою чоловіка, доули і сестри, залишилася народжувати вдома. Однак домашні пологи пішли не за планом. Після народження хлопчика вагою 4,5 кг породілля почала стрімко втрачати кров. Зі слів свідків, які тепер стануть частими гостями у поліцейському відділку, жінці пропонували викликати швидку, але вона відмовлялася…

Йшов час, а кровотеча все не зупинялася…

«Духовна акушерка», яка народила вдома 7 дітей, з яких вижило лише п'ятеро, майже три години дивилася на кровотечу і на те, як життя покидає її клієнтку.

Коли психологічна допомога і погладжування по руці не допомогли, жінці таки викликали бригаду медиків.

У реанімації за жінку і її материнство лікарі боролися майже годину. Дива не сталося, бо, як потім написали медики, «запустити серце, якому немає що качати, неможливо».

 

Без мами назавжди лишилися двоє хлопчиків. Її поховали 26-го січня.

Здавалося б, нічого - чергова чиясь особиста сімейна трагедія, яких в Україні тисячі. Але деякі користувачі соцмереж і блогери, почали звинувачувати у смерті рівнянки саме лікарів, мовляв, не врятували. Зокрема, звинувачувати рівненських медиків почала відома інста-блогерка Софія Стужук.

Після такого хейту лікарі України, серед яких і столичні, більше мовчати не змогли.

Пропонуємо вам прочитати пости лікарів-акушерів, які не знали рівнянку, але які знають ціну врятованого життя руками лікаря.

Viktor Oshovskyy - закінчив Вінницький національний медичний університет ім.Пирогова (подаємо частину тексту з допису на його сторінці у ФБ):

Цей допис стосуватиметься не всіх. Але, подейкують, сила фейсбуку здатна творити дива. Тож, що сталося? Абсолютно банальна біда. Чергова жінка померла під час домашніх пологів. Таке трапляється. 

Далі – знов банальщина. Хто винен? Авжеж – лікарі, котрим привезли жінку в комі. Не першу і не останню.

все? Аж ніяк, лікарям погрожують. Лікарів цькують.

Але хто? Безумовно ті, хто не тримав у руках нічого важчого за гаджет. Істоти, що переважно мешкають у туалетних кімнатах, бо там легше вдаються фотохіти. 

Нешановні блогери. Народжуйте, де заманеться. В «пологових хижках» на березі океану, в готельному джакузі чи в степу при дорозі. Народжуйте легко, виховуйте радісно, будьте щасливі, живі і здорові. Природний відбір Вам у поміч. Лише, будь ласка, будьте послідовні, тримайтеся подалі від лікарів. 

Тільки, будь ласка, приберіть свої руки від лікарів. Руки, які ніколи не притискали пульсуючи аорту, коли фонтан крові малює по стіні. Руки, які ніколи не «качали» синю ганчірку, що не кричить. Руки, що не тримали скальпеля, зброї, кайла.

Ви лежите на пляжі Балі, вигадуючи хайпову тему нового ефіру, та насолоджуєтесь шепотом океану.

А лікар, що вирвався раз на три роки, добре коли в якусь Аланію, чує у кожній хвилі лише стогін приладу штучної вентиляції і дихає разом з немовлям, яке зараз бореться за життя в його відділенні.

Але за лікаря ніхто не подихає. За лікаря – ніхто не заступиться. Окрім іншого лікаря.

Коли ти залучений у те розтрикляте служіння 44 години на добу, 369 діб на рік, без права вимкнути телефон, без шансу нормально їсти, спати, кохатися.

За що?, - спитаєте Ви. Я сам себе постійно питаю: «За що?!».

За гучний крик, за щільну матку, за чисту рану. За причетність до життя. За причетність до знесилення смерті. Такий от сумнівний, але дорогоцінний для нашого неврозу бонус.

Тому, народжуйте, де заманеться. З ким заманеться. Фільмуйте, фотографуйте, поширюйте. Неба голубого, хліба запашного, джерельної води, ніякої біди!

Але ніколи. Чуєте? Ніколи не смійте приплітати лікарів до результатів вашого добровільного і усвідомленого вибору. Щасти на шляху.

Наташа Яремчук - закінчила Національний медичний університет ім.О.О.Богомольця (подаємо частину тексту з допису на її сторінці у ФБ):

Когда-то, очень давно, когда я была ещё врачом интерном, привезли беременную женщину с кровотечением - отслойка плаценты на фоне полного благополучия. Дежурная акушер-гинеколог всю ночь боролась с кровотечением в операционной. Кровь из матки обычно вытекает, как из открытого крана. Непрерывно. И спасительного вентиля - нет!

Есть только мастерство врача, его железная воля, упорство и сумасшедшее желание - спасти, потому что спасать - это его работа! Тогда эту женщину спасли, потому что скорая помощь ехала по встречной полосе, сопровождаемая милицией и ни секунды драгоценного времени потеряно не было.

Женщину спасли. Об этом не расскажут по телевизору.  Как не расскажут про тысячи ежедневных подвигов в операционных и родзалах. Про это даже не вспомнят её коллеги. Это их работа.

А через три года, она, молодая и красивая, умрёт ночью во сне на диванчике в ординаторской, поджав ноги и, как ни странно, улыбаясь. Инфаркт.

А через двадцать пять лет, привезут полностью обескровленную женщину после домашних родов в роддом. Но привезут поздно. И её не спасут, потому что время для спасения безвозвратно ушло вместе с кровью, которая вытекала в течении трёх часов дома на глазах духовной акушерки.

Но через двадцать пять лет появились експерты - блогеры, которые считают, что они вправе давать оценку действиям врача! Они могут говорить гадости о врачах силиконовым губами, не имея никакого представления об истинной цене врачебной профессии...

На фото - я, в шесть утра, когда привезли двойню с отслойкой плаценты. Эта цена спасения трёх жизней. А великих экспертов-блогеров, приглашаю в операционную помочь мне, всего лишь, снять халат. Но у них даже это не получится!

Потому что развязать узлы, пропитанные кровью, наманикюренными пальчиками очень тяжёло, да и запах пота, страха, крови и адреналина, забивающий любую нишевую парфюмерию, выдержит не каждый.

Руки прочь от врачей!

Наталія Лелюх (Доктор Наташа) - закінчила Національний медичний університет ім.О.О.Богомольця (подаємо частину тексту з допису на її сторінці у ФБ):

Я не вважаю, що лікарі боги. Але бувають дні, коли настає «смерть від 1000 подряпин»...

Дні, коли дізнаєшся, що від кровотечі помирає молода породілля. Трагічно, безглуздо і... за власним бажанням. Бо вони вибрали народжувати вдома в супроводі людини без медичної освіти, але з великою кількістю підписників в інстаграмі. А потім інша людина без медичної освіти і елементарних знань, але також з великою кількістю підписників в інстаграмі, звинувачує лікарів, які «залякали спочатку» і «не спасли» в кінці... За те що 40 хвилин качали пусте серце і реанімували синє тіло, з якого витекла вся кров, бо "духовна акушерка" не радила виймати плаценту і трохи почекати...

Дні, коли ті, від кого щось в цій країні залежить, одностайно приймають рішення про повернення до радянської системи освіти лікарів, відбираючи у нас право самим вирішувати, у кого, коли і чому вчитись. 

Смерть від тисячі подряпин реальна. Ми вмираємо зараз щодня.

Ми - хабарники і здирники за версією податкової. Ми - невігласи і насильники за думкою експертних блогерів, часто закордонних.

Ми - ті, хто повинні 24/7/365 бути на зв'язку, бо вам потрібна підтримка, розуміння, емпатія, дозвіл, призначення, пояснення, бо аналізи прийшли в пошту, бо зачухалось, бо швидку - це довго, бо мені вас порадили, як найкращу...

Ми не богі. Ми вмираємо. Ваші лікарі.

Будь ласка, якщо ви приймаєте своє свідоме рішення від палити і жерти фастфуд до народжувати по скайпу з аргентинскою доулою, доведіть процес до кінця без нас. Нам реально є чим зайнятись.

[media=215295][media=215298]

Svitlana Muravska -  головна лікарка пологового будинку Рівного. Закінчила Львівський Державний Медичний Університет. Вона у себе на сторінці у Фейсбуці нічого не писала... Бо впевнена у якісній роботі своїх колег і часу писати відповіді блогерам немає і не хоче.

Радіо Трек вона дала такий коментар щодо смерті жінки після домашніх пологів:

Жінка народила вдома близько 15-ї. Після 18 її привезли до пологового будинку вже в агонії. Вона померла. Породілля народила здорового хлопчика.

 

У нас у Рівному є випадки, коли жінки вдома народжують. Але це стрімкі пологи, такі жінки готувались до пологів у лікарні, але почали народжувати вдома і викликали «швидку», а за 15 хв були у пологовому.

 

Торік у нас дві пацієнтки народили вдома, але їх відразу привозили до нас. Вони тут отримували допомогу. А це жінка, яка 3 години була вдома після пологів.

 

Вона свідомо на це пішла.

За фактом смерті породіллі поліцейські Рівного розпочали два кримінальних провадження:

за частиною 1 статті 115 КК України – умисне вбивство з відміткою «нещасний випадок»;

 

за частиною 3 статті 136 КК України — ненадання допомоги особі, яка потребує цієї допомоги, що спричинило тяжкі наслідки.

Досудове розслідування триває.

Чи покарають когось із дорослих – невідомо, а от хлопчики, сини жінки, – без мами.

Тим часом тисячі користувачів соцмереж почали поширювати дописи лікарів. #Руки_геть_від_лікарів, пишуть люди, адже знімати відео для Інстаграму легко, а врятувати життя - це важка праця, яка під силу далеко не кожному.

 #Руки_геть_від_лікарів

[media=215304][media=215302][media=215300]

Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень