Лікарняні українцям вирішили «урізати», а лікарів – налякати штрафами

Чергове «покращення» може запрацювати з серпня. У шоці будуть і роботодавці, і працівники

На розгляд парламенту нещодавно надійшов законопроєкт, який суттєво звужує соціальні гарантії найманих працівників, збільшуючи при цьому навантаження на роботодавців.

Відповідно до цього документу, виплати за лікарняними значно зменшаться, і щоб отримати повну компенсацію за період хвороби, працівник має накопичити 20 років страхового стажу.

Крім того, передбачене новим законом і посилення відповідальності за видачу медиками лікарняних листків. Їх перевірятимуть ретельніше і навіть оцінюватимуть, наскільки обґрунтована була видача листка непрацездатності.

До чого готуватися

  • Листок непрацездатності буде електронним.

Е-лікарняний формуватимуть за стандартною формою. Він матиме оригінальний реєстраційний номер в єдиній електронній базі даних.

При цьому Фонд соцстраху ретельно перевірятиме, наскільки обґрунтованими були медичні висновки щодо тимчасової непрацездатності тієї чи іншої людини.

  • Перші 10 днів лікарняного оплачуватиме роботодавець

Виплата лікарняних за кошти Фонду буде починатися лише з 11-го дня непрацездатності. До того часу фінансуватиме лікування працівника - роботодавець, в обов'язковому порядку.

Зараз діє норма, згідно з якою роботодавець оплачує лише перші 5 днів лікарняного, решту - Фонд соціального страхування, якому працівники сплачують внески з кожної своєї зарплати.

  • Лікарняні не надаватимуть за період простою підприємства

Тобто, якщо ваша фірма чи організація зараз «простоює», а ви захворіли - грошей не буде.

Є лише один виняток: якщо тимчасова непрацездатність настала раніше, ніж почався період простою, то лікарняний мають оплатити.

  • Розміри допомоги за лікарняним суттєво зменшать

Норми нарахування компенсацій прив'яжуть до страхового стажу.

Зокрема, нововведення передбачають такі виплати за лікарняним:

  • 50% середньої зарплати (доходу) - застрахованим особам, які мають страховий стаж до 5 років (зараз треба до 3-х);
  • 60% - якщо є від 5 до 10 років (зараз діє норма 3-5 років);
  • 70% - якщо є від 10 до 15 років (наразі це 5-8 років);
  • 80% - якщо є від 15 до 20 років;
  • 100% середньої зарплати виплачуватимуть за понад 20 років накопиченого страхового стажу (а зараз - від 8 років).

Різниця - очевидна. 

Наприклад, зараз із 8 роками стажу і з білою зарплатою у 8 тис. грн на лікарняному можна отримувати повну зарплату. А за новими правилами – лікарняний рахуватимуть із зарплати в 5,6 тис. грн (70% від 8 тисяч).

Запустити документ в роботу Мінсоцполітики просить вже, а чинності він має набрати з 1 серпня цього року (лише окремі положення - з наступного).

Реакція

Як передає OBOZREVATEL, профспілки таких нововведень не підтримують.

За словами заступника голови Федерації профспілок України Олександра Шубіна, у багатьох країнах брак коштів для соціального страхування компенсують із бюджету, українцям же пропонують навпаки – скоротити розмір виплат.

Така градація дуже дискусійна. Говорити, що 100% платити будуть за умови стажу від 20 років, це дуже дискусійно, – каже Шубін.

Водночас ексвіцепрем'єр Павло Розенко нагадує, що розмір лікарняних не знижували навіть у період одного з найскладніших періодів в історії України – у 2014-2015 роках. Каже, тоді була просто катастрофічна ситуація і Україна втратила 20% економіки, але все одно значних затримок із виплатами лікарняних не допускалося. 

А от чи підтримають депутати ідею міністерства, покаже тільки час.

Наші новини у Тelegram. Наш Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень