Росли без батька: які прізвища українці давали позашлюбним дітям

Ці прізвища популярні й сьогодні

Українці, як і більшість народів світу, отримують прізвища при народженні. Традиційно, це родове імʼя від батька, проте не всі наші пращури були народжені у шлюби.

Які прізвища отримували незаконно народженні діти та безбатченки, повідомляє видання «Телеграф».

Суворі звичаї минулого накладали свій відбиток, адже у будь-якому разі малюк мав успадкувати чиєсь родове імʼя.

  • Першим варіантом для такої дитини було прізвище та по батькові, яке утворювали від імені хрещеного батька, а імʼя давали за церковним календарем: відповідно до святого, чиє свято відзначалося у день хрестин. Це давало можливість нашим предкам одразу зрозуміти, що дитина позашлюбна, адже однакове прізвище та по батькові з імʼям хрещеного.
  • Другий варіант, який менше впадав в око, — батько матері погоджувався дати своє родове імʼя незаконно народженому онуку. Проте пізніше, за згодою з біологічним батьком, дитина могла взяти його прізвище.
  • Третій варіант — новонародженим давали прізвище Покривтюк, а з часом воно може було змінитися на Кривтюк або Кривдюк.
  • Четвертим варіантом були матроніми — прізвища, утворені від імені матері. До прикладу, Мотренко, Настенко, Химчук, Кулинич, Олянчин, Гануляк, Катеринюк, Катеринич, Катренко, Калинюк, Калинець, Фесенко, Фещенко, Маріччак, Марусяк, Маруняк, Маріяш, Марунчак, Маланюк, Маланчук, Паращук, Фещин.
  • Та був ще пʼятий варіант — дати дитині спрощене родове імʼя рідного батька. Так від Вертинського утворився Четвертинський, а Литовський став Калитовським.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень