7 прізвищ, які колись давали пихатим, нахабним і самовпевненим українцям

Ці прізвища досить популярні й сьогодні

Не секрет, що українські прізвища з’явилися не просто так, як правило, їх давали у зв’язку з родом діяльності людини, або ж за її відмінними прикметами. Наприклад, деякі прізвища могли давати тільки дуже розумним, мудрим і шановним людям, тоді як інші прізвища давали людям дуже впевненим у собі та самозакоханим.

Видання «Телеграф» зібрало частину таких прізвищ за інформацією товариства «Краєзнавець» імені Василя Івановича Маслова у місті Прилуки.

  • Божко – у народі так могли називати дуже самовпевнену та самозакохану людину. Понад 9 тисяч українців на сьогоднішній день носять це прізвище.
  • Гергуль, Гергун, Гергуленко, Гергель, Гергелюк — це прізвище з’явилося від застарілого слова «гергель», яке означало колись «гусак». Його у давні часи могли дати людині впевненій у собі, хвалькуватій і нахабній, як гусак. На сьогоднішній день ці прізвища носять лише кілька тисяч осіб.
  • Дундук – так колись називали індика чи індійського півня, і це прізвище теж могло колись дістатись людині пихатій, самозакоханій та самовпевненій. Це прізвище зараз носять лише 433 особи.
  • Індик, Індиченко – такі прізвища швидше за все давали людям дуже самовпевненим та надутим, начебто індик. Ці прізвища зараз в Україні носять лише кілька сотень людей.
  • Кокош, Кокоша, Кокошко – ці прізвища з’явилися від слова «кокош», яким називали півнів. Вони могли належати людям гордим собою, надутим, пихатим. Сьогодні різні форми цих прізвищ носять сумарно кілька тисяч осіб.
  • Коровай — це прізвище виникло від назви хліба, який прикрашали до весілля. Так могли називати самозакохану людину, яка мала сильне почуття власної гідності. Наразі це прізвище носять менше 800 осіб в Україні.
  • Нетреба, Нетребко, Нетребовський – ці прізвища в давнину могли дати тим, хто був дуже незалежним, самовпевненим, і міг часто казати, що йому нічого ні від кого «не треба». Ці прізвища зараз мають кілька тисяч українців.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень