Російські та білоруські рублі знову можна обміняти на гривню. Щоправда, є умови

Така можливість буде до кінця 2024 року

З початком повномасштабного вторгнення в Україні заборонили будь-які фінансові операції з російськими або білоруськими рублями. Потому Верховна Рада розробила спеціальний законопроєкт згідно з яким можна було одноразово (безготівково) обміняти такі гроші на гривні чи іншу валюту. Зараз Нацбанк опублікував додатковий коментар, де зазначається, що до грудня 2024 року українці ще зможуть позбутися російських та білоруських грошей. Проте є певні умови, яких треба дотримуватися.

Для багатьох в Україні такий обмін важливий.

За підрахунками фахівців на кінець минулого року тримають ще багато рублів.

 

Наприклад, російських рублів в переводі на гривню у юридичних осіб є приблизно 1,742 мільярда гривень. У фізичних осіб значно менше — 141 мільйон.

 

Тримають вдома й залишки білоруських рублів. У юридичних осіб 2 мільйони гривень, а у фізичних осіб лише 55 гривень.

Тепер люди матимуть можливість позбутися цієї валюти:

Національний банк надав тимчасову (до 31 грудня 2024 року) можливість безготівкового продажу (обміну) коштів клієнтів банків у російських/білоруських рублях. Якщо зазначена операція здійснюється відповідно до вимог пункту 18 розділу VII Закону України “Про банки та банківську діяльність, – йдеться у повідомленні.

В НБУ пояснюють, що є дві умови для обміну цих коштів:

  1. Банки-нерезиденти в яких є відкриті рахунки з цими видами іноземної валюти мають прийняти рішення про її обмін. Однак такі операції не можуть проводити банки, які є резидентами Білорусі та Росії, а також ті фінансові установи, на котрі накладено санкції.
  2. Клієнт банку подасть заяву, де пропише, що хоче обміняти таку валюту. По кожній з видів валют можна подати заяву лише один раз.

Таке рішення ухвалено “з метою приведення нормативно-правових актів Національного банку у відповідність до закону №3498”.

Джерело: GSMinfo

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень