Обмінники перепишуть ціни на долар: що робити українцям після скасування фіксованого курсу

І коли ситуація стабілізується

Українцям не слід панічно скуповувати долари після рішення Нацбанку скасувати фіксований курс із 3 жовтня. Ціна долара в обмінниках може ненадовго піднятися, але для цього не буде жодних причин, окрім спроб самих обмінників нажитися на ажіотажі.

Вже через 1-1,5 тижні ситуація стабілізується.

Про це у коментарі OBOZREVATEL  розповів начальник департаменту казначейства Глобус Банку Тарас Лєсовий.

— На першому етапі цілком можливо, що курс в обмінниках може стрибнути, проте цей ефект можна вважати «піною»: за 1-1,5 тижня ситуація буде більш-менш адекватною.

 

Усі попередні кроки НБУ з оволодіння ринком були вдалими, тому я б не радив громадянам вестися на політику обмінних пунктів, не піддаватися на «магічні заобрійні цифри» і точно не бігти стрімголов і скуповувати валюту, – порадив Лєсовий.

Він пояснив, що «режим керованої гнучкості обмінного курсу», який почав діяти з 3 жовтня, є своєрідною проміжною ланкою на шляху до плаваючого курсу.

— Фактично НБУ зберігає за собою контроль за дотриманням балансу між попитом та пропозицією, що унеможливить появу будь-якого хаосу, – зазначив експерт.

 

Так, регулятор вчасно гаситиме будь-які сплески ажіотажу.

У той самий час новий режим означає вільне курсоутворення міжбанку. Там курс визначатиметься співвідношенням попиту та пропозиції.

— Якщо, наприклад, попит перевищуватиме пропозицію, одразу зростатиме курс міжбанку.

 

На міжбанку почнуть діяти закони економіки, які матимуть свій позитивний ефект, – пояснив Лєсовий.

Загалом в Україні найближчими днями, до 6 жовтня, готівковий курс долара прогнозується в межах 37,4-38,6 грн у банках, вважає фінансовий експерт Олексій Козирєв профільному порталу «Мінфін».

Проте є окремі обмінники, які продають валюту значно дорожче, ніж купують. У них спред може становити до 1 грн., що не вигідно для клієнтів. Зазвичай до таких заходів вдаються обмінники, які у місцях з низькою конкуренцією чи великих ТЦ. Тобто скрізь, де може виникати потреба у терміновому обміні валюти. Тому, по можливості, краще уникати обміну валют у таких обмінниках.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень