Російська православна церква почала наступ на громади ПЦУ Рівненщини

УПЦ МП у суді оскаржує реєстрацію нових статутів

Московський патріархат, який уже має змінити назву на Російську православну церкву в Україні, розпочав масований наступ на новостворені релігійні громади ПЦУ на Рівненщині.

Через суд представники МП оскаржують реєстрацію статутів релігійних громад православної церкви України і вимагають її скасувати. Про це повідомляє патентний повірений і співголова програми Захисник віри Юрій Трачук.

За його словами, до Рівненського окружного адмінсуду подали вже 30 позовів:

- Я думаю, що це тільки початок, тому що за першим розпорядженням голови облдержадміністрації ухвалили рішення про реєстрацію 30 статутів релігійних громад. Ось ми за так званим «першим траншем» і отримали ці 30 позовів. Просто щоб ми усі не плекали жодних ілюзій і розуміли, що за московським патріархатом стоїть величезний ресурс фінансовий. І ми будемо мати власну війну. Це може бути сотні проваджень у кожній області.  

До прикладу, на сусідній Волині на кожну реєстрацію статуту ПЦУ подають по 3 позови.

У Рівненському судді розглянули вже 24 заяви.

Якщо, скажімо, заявники об’єктивно різні то однотипність змісту цих заяв не може не вражати – як то кажуть "писані під копірку". Тобто, що писала їх дійсно одна й та ж людина, пише Юрій Трачук.

 

… На сьогодні до суду таких майже однакових заяв (від священників та релігійних громад МП) надійшло 24 - 19 від священників (вони, за статутами МП, є керівниками релігійних громад) та 5 - безпосередньо від релігійних громад УПЦ (МП).

Рівненські судді, розглянувши заяви про забезпечення позову, вказують, що жодної небезпеки не вбачають, і судової заборони на реєстрацію нових статутів немає. Однак слухання в адміністративній справі – дуже довгий процес, який тільки розпочинається, зазначив правозахисник.  

Серед причин боротьби МП, на думку Юрія Трачука, - релігійне майно. Адже зараз громади після переходу в УПЦ проводять інвентаризацію і виявляють нестачу церковних цінностей. Тож в майбутньому юрист прогнозує кримінальні провадження проти священиків московського патріархату.

Поки ж ситуація зовсім протилежна. У Рівненському районі правоохоронці відкрили кримінальне провадження проти вірян ПЦУ

щодо перешкоджання прихильникам московському патріархату.    

Відкрити кримінальне провадження за заявою керівника Свято-Покровської Церкви с. Макотерти поліцію зобов’язав суд

за чотирма статтями: порушення рівноправності громадян залежно від релігійних переконань, незаконне утримання та осквернення релігійних святинь, перешкоджання здійсненню релігійного обряду та самоправство.

Тим часом, Юрій Трачук закликає усіх, хто має певні складнощі у процесі переходу до ПЦУ, звертатися до консультаційного центру програми «Захисник віри».

Допомогу надають безкоштовно. Номер телефону (068) 605-08-82, знаходиться організація у бізнес-центрі «Ранг» за адресою: вулиця Мазепи, 4А/6а.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень