«2021-й став Роком трансформації», – заступник голови Рівненської райради Олег Карпяк

Ексдепутат міськради Рівного двох скликань, а нині заступник голови Рівненської районної ради, «свободівець» Олег Карпяк підсумував минулий рік в межах акції «Радіо Трек» «5 запитань політику»

Олег Карпяк

«Перехід з міськради у райраду - це було як з полум'я та в жар»

– Роком поразки чи перемоги для країни, області, району і для вас особисто став 2021 рік?

– Я б назвав 2021-й - Роком трансформації для країни, області, району. Бо пройшли вибори, у політиці з'явилося багато нових людей, з новими ідеями, хтось з них  - фахівець, хтось – ні. І маю надію, що 2022-2023 роки покажуть: та трансформація піде у плюс чи в мінус. Тому що будь-кому потрібно 1-3 роки, щоб адаптуватися, особливо новим громадам, особливо, де нові керівники.

Я вважаю, що роком підсумків буде 2023 рік. А 2022-й - це лише закладання фундаментів. І 2023-й покаже: вдало чи ні. Тоді й можна буде казати: «Помилилися люди» чи «Ні, не помилилися».

Для мене - це теж Рік трансформації - переходу з міськради Рівного у районну раду, з полум'я та в жар. У міськраді я був головою бюджетної комісії і у нас було багато грошей, які важко було поділити. Сюди я прийшов на дуже маленькі гроші. І з тих маленьких грошей треба зробити так, щоб люди, які тут працюють, отримували зарплату, щоб оплатити комунальні послуги. Районні ради в дуже поганому фінансовому стані.

Приміщення, де розташована Рівненська районна рада

Але для мене особисто це - дуже класний досвід. Тому що я досі знав, як працювати на великих грошах, робити їх розподіл. А тепер ще й знаю, як працювати ефективно на великих грошах, щоб не довести до такого стану, в якому зараз є районна рада.

Тобто ця ефективність - важлива. Тут в районній раді вона - низька. Серед депутатів районної ради багато фахівців. Але мені їх шкода, бо вони не можуть реалізувати свої ідеї.  Наші програми не працюють, тому що немає фінансування.

Коли ти приїжджаєш десь на округ (зараз я більше в різних ОТГ великого Рівненського району працюю), від депутата всі чекають щось конкретне: дорогу, світло тощо.

 

Районна рада зараз цього дати не може. І відповідно, з чим будуть нинішні депутати далі йти на вибори?

 

У них нема можливості показати свою ефективність, вони не можуть себе реалізувати і це їх пригнічує.

Тому це - великий мінус в реформі, у децентралізацї. Тобто ми не стали таким собі прошарком між державними органами і ОТГ.І я вважаю, що це спеціально робиться, під зміни до Конституції.

Якщо ці зміни будуть – можливо, навіть будуть дострокові вибори по всій країні. Тому що будуть нові повноваження в ОТГ, а старі депутати не обиралися на ці повноваження. І тому, теоретично, еліти в  Києві можуть домовитися про те, що проголосують зміни до Конституції під нові вибори. І я думаю, що це буде правильно.

«Найбільше досягнення - порозуміння з вивільненими людьми»

– Яке ваше найбільше досягнення як політика у 2021 році?    

Я зрозумів наскільки важче працювати з людьми з багатьох громад. Тобто коли я був в одній громаді - Рівного, мені було легше, тому що я знав всіх людей. А коли в мене зараз 16 громад, по яких ми їздимо, спілкуємося і в кожній – свої проблеми,  це важко.

Оскільки я є ліквідатором старих районів, то моє досягнення – це те, що нам вдалося знайти порозуміння з людьми, які вивільнялися.

Дуже важко вивільняти людей, які пропрацювали дуже багато років. Але на цей момент у нас, тьху-тьху, нема судів, ми всім звільненим заплатили зарплати, витративши додаткові десь понад 7 млн грн. Хоча могли лишити ці гроші на премії, надбавки голові, заступнику, апарату райради і жили б собі ще 2-3 роки спокійно.

Але я вважаю, і голова наш пішов на це, що ми зробили правильно: люди не винні в тому, що держава не забезпечила їм ці виплати. Тому ми брали з одних районів перехідні залишки і давали в ті, де їх не було. Мені здається, що цей досвід міської ради – перекидання коштів – теж зіграв свою роль і  дозволив збалансувати цей бюджет.

Тож жодна людина не подала на нас до суду. Всі лишилися задоволеними. Мало того, відкрию секрет: ми йшли і домовлялися, пояснювали, що зараз не можемо заплатити, просили зачекати місяць-півтора. І люди чекали, вірили, хоч я нова, не знайома їм людина. І ми дотримали слова. І  це дуже добре, бо ми звільнили понад 200 людей по району.  

– Про що, не зроблене у 2021 році, шкодуєте?

– Прикро, що я і весь депутатський корпус райради не можемо реалізувати ті ідеї, ті програмні засади, з якими сюди прийшли. У нас є гарні програми, але під них нема грошей. У нас ті ж повноваження, що і в ради минулого скликання, але забезпечити фінансовими ресурсами ми не можемо.

Їздити канючити гроші в інших громад? Так, їздимо, канючимо, просимо, домовляємося. Але це не рівень органа місцевого самоврядування. Тому я не можу показати щось конкретно реалізоване в себе на окрузі, зокрема в Рівному, дати щось людям навіть як заступник голови районної ради.

Тобто фактично з районних рад зробили ліквідаційні комісії. І це треба визнавати. І треба було це зробити зразу і не запускати сюди депутатський корпус.

І цей гордіїв вузол треба розрубувати. Я маю велику надію на самосвідомість депутатів Верховної Ради. Бо якщо вони ще потягнуть час від березня - це не матиме сенсу. Вони мають ухвалити якесь політичне рішення, чи існують ради, чи є вони у змінах до Конституції, чи мають повноваження, що роблять з адміністраціями (вони теж у підвішеному стані, як і ми, і в них теж - люди).

У нас в апараті 11 людей. І вони мають право знати, що з ними буде далі. Це ненормально, що держава на ці проблеми не реагує. Ми проводили з цього приводу переговори з депутатами Верховної Ради з різних партій. Але поки справа не рухається.

«Політика - як кава: відмовитися важко»

– Що плануєте на 2022 рік? Залишитеся у політиці чи є бажання повернутися у бізнес, зважаючи на труднощі, з якими зіткнулися у райраді?

– Політика – це як кава. Ти вже на неї «присів» і вийти з неї важко. Я думаю, що я б залишився у політиці, бо ще є моменти, де можна себе реалізувати. Але я б хотів, щоб у 2022 році депутати в  Києві все-таки одумалися і зробили польську модель трирівневу місцевого самоврядування, де б існували районні, обласні ради і при них -  виконавчі комітети, де б за їхньою роботою наглядали префекти.

І я б хотів, щоб 8 березня озвучили зміни до Конституції, в яких би існували районні ради. Бо їх знищення, вважаю, буде помилкою. Колись Польща пройшла через цю помилку, залишивши лише дворівневу місцеву владу. Але потім вона виправилася.

Зі свого досвіду можу сказати, що районні ради - потрібні. Не тому, що зараз я – у районній раді. Просто не всі наші громади - самодостатні. І можна було б те, що їх тягне на дно, повісити на районну раду.

 

Зробити, умовно кажучи, одну опорну лікарню на три громади і нехай районна рада нею займається. Тим паче, що ми - районна рада - отримали субвенцію, і розподілили б її на лікарню, і громада мала б медпослуги.

Ми б могли забрати також спортивні школи, Будинки культури, на які треба мільйони гривень, а туди ходять діти з різних громад. Зараз їх тягнуть на собі громади. А вони - не самодостатні.

І цей останній зріз, який я бачив, дуже тривожний, тому що майже половина громад Рівненщини не мають перевиконання бюджету. Вони - чи то в жовтій сигнальній зоні самодостатності громад, а то і в червоній.Це поганий сигнал. Тобто щось не так було при розподілі і ми маємо на це реагувати.

Тож хочу побажати депутатам Верховної Ради самосвідомості і розуму. Хай працюють на благо всієї України. Посвяткують - і вперед, бо Конституційна комісія якраз в цей період працює. Можливо, було б добре, щоб долучали голів районних рад, голів ОТГ до її роботи. Якщо не буде ухвалено Верховною Радою рішення, то вихід єдиний – перевибори всієї вертикалі влади.  

«В сім'ї все добре - і цього достатньо, щоб бути щасливим»

Олег Карпяк

– А яким для вас 2021 рік був, як для людини?

Я радий, що послабилися карантинні обмеження, що діти вийшли, нарешті, на очне навчання.  Бо син у мене здобуває медичну освіту у Тернополі і позаминулий рік він навчався онлайн. То я вже казав: «Що ж це за медики у нас будуть з онлайн-освітою?» Хочу, щоб ковід не впливав більше так сильно на наше життя.

Радий, що в сім'ї все добре, що діти розвиваються, що доця гарно навчається. Це прості банальні речі, яких достатньо для того, щоб бути щасливим. Бо щастя ж – не в матеріальному. А в здоров'ї сім'ї, у спокої. Все решта – побіжне.

– Що б побажали нашим читачам у новому році?

– Хочу привітати жителів великого Рівненського району з Новим роком та Різдвом Христовим. Гараздів – вашим родинам, бережіть себе. Хочеться, щоб у ваших сім’ях панували мир, злагода, любов. Здоров’я, взаєморозуміння, поваги одне одного!

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень