Рівняни дізнаються, хто такий Марко Безручко

Нагадаємо, на честь генерал-хорунжого УНР у Рівному хочуть перейменувати вулицю Олеко Дундича

Рівненський обласний краєзнавчий музей 10 лютого проводить захід, присвячений 72-м роковинам смерті визначного діяча української історії, Генерала УНР Марка Безручка, життєві шляхи якого у квітні 1919-го пролягли через Рівне, - повідомляється на сторінці музею у ФБ.

Його іменем планують назвати одну з вулиць міста. Приходьте вшанувати пам'ять полум’яного борця за українську державність о 15.00

Безручко Марко Данилович (31.10.1883–10.02.1944) – український військовий діяч, генерал-хорунжий Армії УНР (жовтень 1920). Народився у Великому Токмаку Таврійської губернії (нині м. Токмак).
Закінчив Одеське піхотне юнкерське училище (1908), Імператорську військову академію (1914) у Санкт-Петербурзі. Учасник Першої світової війни – підполковник, начальник штабу 30-го артилерійського корпусу Південно-Західного фронту. Один із засновників української армії, брав участь в українізації фронтових частин російської армії. За Української Держави працював у Генштабі. Перейшов на бік Директорії, очолив оперативний відділ Генштабу Армії Української Народної Республіки. Від квітня 1919, у час перебування уряду Директорії у Рівному, Марко Безручко стає полковником, начальником штабу корпусу Січових стрільців, членом Стрілецької ради. З січня 1920 – він командир 6-ї стрілецької дивізії Січових стрільців. Брав участь у Першому Зимовому поході Армії УНР1919–1920. Після походу інтернований у табори в Каліші, згодом – у Щипйорно, там розпочав працювати над своїми спогадами. У березні 1920 М. Безручко і генерал О.Удовиченко сформували дві стрілецькі Дивізії. 7 травня 1920 дивізія Безручка разом із польською армією зайняла Київ.
Марко Данилович відзначився в обороні Замостя (нині м. Замосць, Польща). 21 серпня під цим польським містом удари червоної кінноти стримували українські січовики. Саме він вміло керував боєм. Будьонівці вимушені були відійти, так і не зламавши оборону січовиків. Фактично Безручко врятував від страшної поразки всю Польщу, бо не пропустив на Варшаву 1-шу Кінну армію. У вересні–листопаді 1920 він командував Середньою групою Армії УНР. Наприкінці 1920 очолював військову місію і штаб Армії УНР у Варшаві.
1920–24 – військовий міністр і віце-міністр уряду УНР на еміграції у Польщі, член Вищої військ. ради УНР. 1931–35 – голова Українського воєнно-історичгого товариства у Варшаві. З початком Другої світової війни активно підтримував Організацію українських націоналістів. Помер 1944-го, похований у Варшаві.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Собаку з двома нашийниками бачили у Новому Дворі

У Новому Дворі помітили собаку. На вигляд це довгошерста німецька вівчарка, має два нашийники.

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Більше оголошень